Kandidatura Bratuškove se mu zdi neprimerna. Foto: BoBo
Kandidatura Bratuškove se mu zdi neprimerna. Foto: BoBo
Sestavljanje koalicije obtežuje komisarsko mesto

Čeprav so se popoldne pojavile informacije, da se je Cerar že pogovorjal s predsednikom Evropske komisije Junckerjem in izrazil svoje nestrinjanje s kandidaturo odhajajoče premierke Alenke Bratušek ter podprl Fajonovo in Erjavca, so iz SMC-ja sporočili, da bo pogovor med njima potekal jutri.
Junckerjeva predstavnica za stike z javnostmi je sicer že pred tem na vprašanje, ali sta Cerar in Juncker že komunicirala, odgovorila, da ne more ne potrditi ne zanikati, da bi med njima prišlo do telefonskega pogovora. Pojasnila je, da glede kandidatov ni bila sprejeta še nobena odločitev in da bo Juncker "dokončni seznam komisarjev začel oblikovati v začetku prihodnjega tedna".

Nezadovoljni DeSUS
To pa naj bi razburilo DeSUS. Po besedah poslanca Saše Geržine bodo v DeSUS-u glede dogajanja v povezavi s tem "temeljito razmislili". Če bo za kandidatko za evropsko komisarko imenovana Fajonova, torej "eden iz koalicije, se bomo normalno pogovarjali o novem razrezu ministrstev", je pojasnil. Neuradno bodo zahtevali več ministrskih mest.
DeSUS-u za zdaj pripadajo štiri ministrska mesta. "Mislim, da smo tako zreli, da se bomo v Sloveniji dogovorili brez Bruslja," je še povedal Geržina. Ni pa konkretno potrdil, ali v tem primeru računajo na dva ministra brez resorja, ki ju dopušča novela zakona o vladi, a za zdaj vsebinsko nista opredeljena.

Predsednik SD-ja Dejan Židan pa je na vprašanje, koliko ministrskim mestom bi se bili v SD-ju pripravljeni odpovedati, če bi evropska komisarka postala Fajonova, odgovoril, da imenovanje komisarke oz. komisarja ni del koalicijske pogodbe. Ponovil je, imajo s Cerarjem jasen dogovor, da SD dobi tri ministrska mesta.

Sestavljanje koalicije obtežuje komisarsko mesto