Simpatij med Alenko Bratušek in Karlom Erjavcem očitno ni več. Foto: BoBo
Simpatij med Alenko Bratušek in Karlom Erjavcem očitno ni več. Foto: BoBo

Ob podpisu koalicijske pogodbe se prvaki treh koalicijskih strank niso mogli izogniti novinarski radovednosti glede usode Alenke Bratušek, ki se je imenovala za kandidatko za evropsko komisarko in jo zdaj kot del svoje ekipe že predstavlja novi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

Junckerjev komisarski seznam, na katerem je tudi Alenka Bratušek, je v petek podprla tudi odhajajoča vlada Alenke Bratušek, čeprav je na dopisni seji vlade proti potrditvi Junckerjevega seznama evropskih komisarjev glasovalo šest ministrov, za pa štirje. Toda to je bilo premalo za zavrnitev, saj je bilo potrebnih sedem glasov.

Cerar še nima vpliva
Miro Cerar kot prihodnji premier je le ponovil, da je zadeva v pristojnosti sedanje vlade, na katero sam še nima neposrednega vpliva. "Postopek poteka in Juncker ga mora dokončati. Ko bo nova vlada začela delovati, bodo pozorni na izid tega postopka in, če se bo pokazalo kar koli spornega, to tudi temeljito preučili," je pojasnil Cerar.

Precej bolj ogorčen je bil zdajšnji in skoraj zagotovo tudi prihodnji zunanji minister Karl Erjavec, saj meni, da je sklep, ki so ga poslali v Bruselj, v nasprotju z zakonom o vladi.

"Šest ministrov je glasovalo proti, štirje so bili za. Glasovanje je bilo jasno," je o petkovem glasovanju opozoril Erjavec, ki meni, da gre v tem primeru za konflikt interesov, saj Alenka Bratušek ne bi smela glasovati o Alenki Bratušek. Zdaj je to po njegovem mnenju stvar protikorupcijske komisije in organov za pregon.

"Če je Slovenija pravna država, to gotovo ne bo ostalo brez odmeva. Prepričan sem, da se bo tudi ustrezno ukrepalo, če resno mislimo z bojem proti korupciji," je še navedel Erjavec in izrazil obžalovanje, da je Svet EU-ja seznam potrdil na podlagi nezakonitega vladnega sklepa iz Slovenije.

Bolj redkobeseden je bil Dejan Židan, ki je povedal, da čakajo na pristojne organe, ki naj povedo, ali je bil vladni sklep zakonit ali ne. Ponovil je še, da ministri iz vrst SD-ja Bratuškove niso podpirali pri njeni komisarski kandidaturi.

Ukom: Izjave Erjavca so neutemeljene
Na izjave Erjavca se je že odzval vladni urad za komuniciranje. "Izjave zunanjega ministra in podpredsednika vlade Karla Erjavca o nezakonitosti in zlorabi položaja na 161. dopisni seji vlade so v celoti neutemeljene in izkazujejo nepoznavanje poslovnika vlade. Dopisna seja in glasovanje sta potekala dosledno v skladu z določili poslovnika, zato so sklepi zakoniti in veljavni. Poslovnik velja od leta 2010, zato bi ga ministri morali poznati in upoštevati," so zapisali v Ukomu.

Kako v EU-ju vidijo slovenske spore o komisarju?
Kako v EU-ju vidijo slovenske spore o komisarju?