Foto: Reuters
Foto: Reuters

Prejšnja napoved je bila namreč 39 milijard funtov oziroma 1,8 milijarde manj, kot kaže poročilo EU-ja o proračunu za leto 2020.

Končni račun bi bil še višji, skoraj 43 milijard funtov, a Bruselj Združenemu kraljestvu dolguje 1,8 milijarde za svoj delež kazni, ki jih je izrekla Unija pred koncem prehodnega obdobja po brexitu konec lanskega leta.

Po poročanju britanskega časnika Telegraph so v Londonu menili, da bo končni račun za izstop nižji od 39 milijard funtov zaradi številnih podaljšanj pogajanj in posledičnih britanskih prispevkov v proračun Unije.

Britanska vladna agencija Urad za proračunsko odgovornost je novembra sporočila, da mora London Bruslju plačati še 25 milijard funtov do leta 2057. Od tega jih bo okoli 18 milijard plačal v naslednjih petih letih.

Okoli 197,8 milijona funtov mora London plačati še letos. Del celotnega računa po izstopu je povezan z obveznostmi, ki jih ima Združeno kraljestvo še iz časov, ko je bilo del EU-ja, del pa se nanaša na pokojnine in zdravstveno zavarovanje za osebje EU-ja, še poroča Telegraph.