Alenka Bratušek na ponedeljkovem zaslišanju ni prepričala evropskih poslancev. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Alenka Bratušek na ponedeljkovem zaslišanju ni prepričala evropskih poslancev. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
DZ v razvlečeni razpravi odločal o Janševem mandatu
DZ o Janševem mandatu
Cerar mora najti novo komisarsko kandidatko
Bratuškova podala odstopno izjavo
KPK: Samoodločanje je konflikt interesov
Išče se nova kandidatka
Alenka Bratušek umaknila kandidaturo
Alenka Bratušek še ni odpisana
Jakič o dogajanju v Bruslju
Cerar bo iskal novo ime
Zakaj je energetska unija pomembna?
Kdo bi lahko nadomestil Bratuškovo?
Odbora Bratuškovo zavrnila
Politična drama v Bruslju
Bratuškovi se izmika komisarski položaj
Negotova usoda Bratuškove
Nad Bratuškovo KPK in Društvo Integriteta
V Bruslju odločajo o usodi Bratuškove
Bo Juncker zamenjal komisarske kandidate?
Zoprna vprašanja za Alenko Bratušek
Zaslišanje Bratuškove v Bruslju
Prvi teden zaslišanj kandidatov za komisarje
Napeta zaslišanja kandidatov za komisarje
Sporni kandidati na tnalu evropskih poslancev
Zaslišani prvi kandidati za komisarje
Intervju: dr. Janez Potočnik
Težko področje energetike pred komisarko Bratuškovo
Slovenija v najslabši skupini Evropske unije
Za Janšo Junckerjeva izbira nož v hrbet
Juncker predstavil novo komisijo
Bratuškovi podpredsedniški položaj
Kako v EU-ju vidijo slovenske spore o komisarju?
Junckerjev seznam pred zadnjo oviro
Bratuškova na Junckerjevem seznamu
Slovenski evropski poslanci želijo nov seznam za komisarja
Bratuškova prva odšla k Junckerju
Bratuškova na pogovor za bruseljsko službo
Bratuškova v komisarskem sedlu
Bratuškova vendarle komisarka?

Ta teden je v slovenski tvitosferi z naskokom najbolj odmevalo zgolj eno ime - Alenka Bratušek. Ta je v ponedeljek prebrodila zaslišanje za podpredsednico Evropske komisije za energetiko v Evropskem parlamentu, ki pa se ni izšlo najbolje.



Po razpoloženju poslancev, ki so med zaslišanjem večkrat poudarili, da želijo bolj poglobljene odgovore, je bilo že takoj mogoče sklepati, da jih z odgovori ni prepričala, odbora za energijo in okolje sta pozneje Bratuškovo tudi zavrnila. Nazadnje se je nekdanja predsednica vlade povsem umaknila iz komisarske tekme.





Poslanci zahtevali konkretne odgovore

Bratuškova je zaslišanje začela z uvodnim nagovorom, nato so ji začeli postavljati vprašanja, ki so zanjo postajala vse bolj neprijetna. Poslanci so ji zastavili številna konkretna vprašanja, zahtevali so konkretne odgovore, a dobili so več ali manj zgolj splošne, nekdanja predsednica vlade je odgovore večkrat tudi ponovila. Več evropskih poslancev je Bratuškovo na zaslišanju pozvalo k pojasnilom očitkov v povezavi z njeno kandidaturo, ki jih je odločno zavrnila, češ da je velika legalistka in da vselej spoštuje zakone. "Nikoli nisem bila v navzkrižju z zakonom, največ, kar sem kdaj dobila, je bila kazen zaradi parkiranja in prehitre vožnje," je dejala. Nekaj poslancev, predvsem iz vrst EPP-ja, je Bratuškovi očitalo prepevanje komunističnih pesmi, na primer evropska poslanka s Hrvaške, Dubravka Šuica iz vrst HDZ-ja. Bratuškova je pojasnila, da je posnetek nastal ob državnem prazniku dneva osvobodilne fronte in da je pesem, ki jo je prepevala, antifašistična. "Tudi Evropa temelji na podobnih vrednotah, tako da se mi zdi, da se mi ni treba zaradi tega prav nič opravičevati," je dejala in dodala, da sama nikoli ni bila članica nobene komunistične stranke.









Ostre kritike so se vrstile

Prvi odzivi evropskih poslancev po zaslišanju so bili zelo kritični. Koordinator EPP-ja v odboru za energijo Krišjanis Karinš je ocenil, da je bil to "presenetljivo šibek nastop kandidatke za odgovoren položaj podpredsednice komisije". "Alenka Bratušek je bila v odgovorih preveč splošna. Ni nas prepričala," je dodal. Kritičen je bil tudi koordinator EPP-ja v odboru za okolje Peter Liese. "Odgovori Alenke Bratušek so bili večino časa nekonkretni", predvsem v primerjavi s kandidatom za komisarja za podnebno ukrepanje in energijo Miguelom Ariasom Canetejem, je dejal. Še bolj kritičen je bil po zaslišanju koordinator evropskih socialistov v odboru za okolje in podpredsednik tega odbora Matthias Groote, ki je nastop Bratuškove ocenil kot najslabšega na dosedanjih zaslišanjih. "Nastop je bil res slab. Nobene priprave ni bilo. Moram reči, da je to provokacija," je bil oster. Očital ji je na primer, da ni niti enkrat v treh urah omenila ključnega elementa evropske energetske in podnebne politike, trgovanja z izpusti.









Nezadovoljen tudi Greenpeace

Bratuškova prav tako ni prepričala Greenpeacea. "V uvodni izjavi je Bratuškova izpostavila, da je za doseganje evropske energetske unije nujno, da gresta podnebna in energetska politika z roko v roki. Izpostavila je tudi pomen vlaganj v energetsko učinkovitost in vlogo obnovljivih virov energije pri zmanjševanju odvisnosti Evrope od uvoza energije," so zapisali v sporočilu za javnost. "Vendar pa je v njenih odgovorih na vprašanja evropskih poslancev na splošno manjkalo vsebine in pobude. Medtem ko je Bratuškova pravilno povezala podnebno politiko z energetsko unijo, si je na osnovi današnjega medlega in izmikajočega se nastopa težko predstavljati, kako bi lahko prevzela tako pomemben portfelj," je ocenila direktorica Greenpeacea za energetsko politiko Franziska Achterberg.








112:13

V sredo je Bratuškova postala edina izmed predlaganih kandidatov nove komisarske ekipe pod vodstvom Jean-Clauda Junckerja, ki ni dobila potrditve v Evropskem parlamentu. V odborih za energijo in okolje v Evropskem parlamentu je za Bratuškovo na položaju podpredsednice Evropske komisije, pristojne za energetsko unijo, glasovalo le 13 članov odborov, proti pa kar 112. Dva sta bila vzdržana. Vsi drugi komisarski kandidati so kljub določenim težavam dobili zeleno luč pristojnih odborov. "Sklenili smo, da gospa Bratušek ni dovolj usposobljena za to, da postane članica komisarskega kolegija," je po glasovanju dejal predsedujoči odboru za okolje Giovanni La Via iz vrst desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP). Negativna ocena je bila po njegovih besedah edina možnost, saj so bili odgovori Bratuškove na zaslišanju preveč ohlapni.








Sonarodnjaki gonilna sila pritiskov

Kmalu zatem so se zelo hitro pojavile navedbe, da naj bi Bratuškova odstopila od kandidature za podpredsednico Evropske komisije, odgovorne za energetsko unijo. Bratuškova je vse skupaj hitro zanikala. "Nisem odstopila, čeprav priznam, da vsega tega ni več lahko prenašati. Današnje govorice o mojem odstopu so izmišljotina in le nadaljevanje pritiska, ki se nad mojo kandidaturo izvaja že več kot mesec dni, posebej intenziven pa je v zadnjih dnevih. Žal so gonilna sila teh pritiskov moji sonarodnjaki in sonarodnjakinje, ki upajo, da bodo po mojem padcu sami prišli do kandidature. Moj nastop je bil res usmerjen v načelne odgovore. To je bila zavestna odločitev po mnogo posvetovanjih, tudi znotraj bruseljskih krogov. Če bi dajala bolj konkretne odgovore, pa bi me verjetno kritizirali zaradi njih. Šli so tako daleč, da so kritizirali moje petje pesmi italijanskega delavskega gibanja, napisane leta 1908, kar naj bi dokazovalo mojo naklonjenost komunizmu. Mojo 'protievropskost' pa s tem, da sem naredila vse, kar je v moji moči, da v Slovenijo ni prišla trojka. Tako nizko smo padli. Recept za mojo diskreditacijo je bil spisan v Sloveniji, kar je od vsega skupaj najbolj grenko spoznanje. Pa to zdaj ni preusmerjanje pozornosti ali zanikanje lastne odgovornosti, to je zgolj kruto dejstvo," je zapisala.








Jakič: Bratuškova ne bi mogla preživeti

Enakega mnenja je tudi njen svetovalec Roman Jakič, ki je v pogovoru z Igorjem E. Bergantom v Odmevih dejal, da je Bratuškova žalostna, ker je do takšnega izida glasovanja v odborih evropskega parlamenta prišlo zaradi dogajanja v Sloveniji oz. njene diskreditacije v Sloveniji, ki je pljusknila na evropsko prizorišče. Med razlogi za njen neuspeh je omenil tudi preigravanje različnih scenarijev med različnimi političnimi strankami, Alenka Bratušek pa je bila kolateralna škoda tega dogajanja. Glede očitkov o ohlapnosti njenih odgovorov na zaslišanju je pojasnil, da je zelo težko odgovarjati na vprašanja dveh različnih in včasih diamentralno nasprotnih si stališč industrialcev, ki so v odboru za energijo, in zelenimi, ki so v odboru za okolje. Ob takšnem razmerju sil in ob dejstvu, da so socialisti lobirali za Tanjo Fajon, zeleni za Janeza Potočnika, EPP pa jo je sesuval prek slovenskih poslancev, Bratuškova ne bi mogla preživeti, tudi če bi bila perfekcionistka. Če bi naredili komparativno analizo z drugimi, jih je bilo veliko, ki so bili slabši. Poleg tega ji je bilo svetovano, naj v odgovorih ne gre v detajle, je pojasnil in dodal, da če imate petnajst enakih vprašanj, je prav, da petnajskrat enako odgovorite.









Ni želela oteževati postopkov

V četrtek so nato iz Junckerjevega kabineta sporočili, da je Bratuškova odstopila kot kandidatka za podpredsednico Evropske komisije. Odstop je potrdila tudi kandidatka sama. "Predsednika komisije gospoda Junckerja sem obvestila, da odstopam od kandidature za komisarko in podpredsednico Evropske komisije. Zahvaljujem se mu za vso podporo, vendar ne želim oteževati postopkov imenovanja komisije. Sprejemam svojo odgovornost za nastali položaj, a se hkrati tudi zavedam celotne konstelacije okoli mojega imenovanja. Upala sem, da bo Slovenija dobila močan položaj znotraj komisije in da bo domača politika stopila skupaj pri tako pomembni kandidaturi. Žal je bila moja ocena napačna. Odstopam danes, saj želim, da nova slovenska vlada čim prej izbere novo kandidatko in predlog pošlje v Bruselj," je zapisala v odzivu na Facebooku.

DZ v razvlečeni razpravi odločal o Janševem mandatu
DZ o Janševem mandatu
Cerar mora najti novo komisarsko kandidatko
Bratuškova podala odstopno izjavo
KPK: Samoodločanje je konflikt interesov
Išče se nova kandidatka
Alenka Bratušek umaknila kandidaturo
Alenka Bratušek še ni odpisana
Jakič o dogajanju v Bruslju
Cerar bo iskal novo ime
Zakaj je energetska unija pomembna?
Kdo bi lahko nadomestil Bratuškovo?
Odbora Bratuškovo zavrnila
Politična drama v Bruslju
Bratuškovi se izmika komisarski položaj
Negotova usoda Bratuškove
Nad Bratuškovo KPK in Društvo Integriteta
V Bruslju odločajo o usodi Bratuškove
Bo Juncker zamenjal komisarske kandidate?
Zoprna vprašanja za Alenko Bratušek
Zaslišanje Bratuškove v Bruslju
Prvi teden zaslišanj kandidatov za komisarje
Napeta zaslišanja kandidatov za komisarje
Sporni kandidati na tnalu evropskih poslancev
Zaslišani prvi kandidati za komisarje
Intervju: dr. Janez Potočnik
Težko področje energetike pred komisarko Bratuškovo
Slovenija v najslabši skupini Evropske unije
Za Janšo Junckerjeva izbira nož v hrbet
Juncker predstavil novo komisijo
Bratuškovi podpredsedniški položaj
Kako v EU-ju vidijo slovenske spore o komisarju?
Junckerjev seznam pred zadnjo oviro
Bratuškova na Junckerjevem seznamu
Slovenski evropski poslanci želijo nov seznam za komisarja
Bratuškova prva odšla k Junckerju
Bratuškova na pogovor za bruseljsko službo
Bratuškova v komisarskem sedlu
Bratuškova vendarle komisarka?