Britanska premierka Theresa May meni, da bi moralo Združeno kraljestvo zapusti EU 29. marca z dogovorom. Foto: Reuters
Britanska premierka Theresa May meni, da bi moralo Združeno kraljestvo zapusti EU 29. marca z dogovorom. Foto: Reuters

Britanski poslanci bodo o spremenjenem ločitvenem sporazumu z EU-jem glasovali do 12. marca. Če ga bodo zavrnili, tako kot sredi januarja, bodo 13. marca glasovali o brexitu brez dogovora. Če bodo zavrnili obe možnosti, bo vlada 14. marca predlagala glasovanje o "kratkem in omejenem podaljšanju" brexita.

Mayeva meni, da je podaljšanje smiselno do konca junija, sicer bi bile v državi potrebne volitve v Evropski parlament. Ob tem je poudarila, da ni naklonjena podaljšanju roka za izstop in da s podaljšanjem ne bi izključili možnosti brexita brez dogovora.

Po njenih besedah bi se morali osredotočiti na to, da Združeno kraljestvo zapusti EU 29. marca z dogovorom. Poslanska zbornica je januarja ločitveni dogovor z EU-jem zavrnila, za glavno sporno točko pa velja t. i. irsko varovalo.

'Trde' meje med irsko in Severno Irsko ne bo

Mayeva je povedala, da je imela s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem konstruktivno srečanje o mogočih spremembah irskega varovala, ki bi bile sprejemljive tudi za poslansko zbornico.

Pojasnila je še, da je stališče Združenega kraljestva predstavila voditeljem vseh držav članic EU-ja in da sta se Združeno kraljestvo in EU dogovorila o oblikovanju skupne delovne skupine, ki bi skušala zagotoviti, da med Irsko in Severno Irsko ne bo potrebna trda meja.

Glasovanje bo v poslanski zbornici v sredo, pri čemer Mayeva upa, da bo dobila potrditev za svojo strategijo glede brexita.

Laburisti pripravljeni podpreti nov referendum o brexitu

Jeremy Corbyn pravi, da bodo laburisti naredili vse, da bi preprečili brexit. Foto: Reuters
Jeremy Corbyn pravi, da bodo laburisti naredili vse, da bi preprečili brexit. Foto: Reuters

V današnjem nagovoru poslancem je bila premierka kritična do vodje opozicijskih laburistov Jeremyja Corbyna, saj si je premislil in zdaj dopušča možnost drugega referenduma o brexitu. "Volivci laburistov, ki so glasovali za brexit, bodo upravičeno zgroženi," je poudarila, rekoč, da je na kocki verodostojnost demokracije v Združenem kraljestvu.

Corbyn ji v razpravi ni ostal dolžan in je poudaril, da bo dopolnitev 50. člena pogodbe o EU-ju, ki ureja izstop iz Unije, nujna zaradi zmešnjave v pogajanjih in premierkine odločitve, da dopusti, da se bo čas iztekel.

"Če vlada želi prava ponovna pogajanja o ločitvenem dogovoru, bi morala upoštevati pogoje, ki bi ji zagotovili večino v parlamentu," je dejal. Dodal je, da so ti pogoji omenjeni v amandmaju, ki ga za sredno glasovanje predlagajo laburisti. Tudi vodja poslanske skupine škotskih nacionalistov (SNP) Ian Blackford je bil kritičen do premierkinega zavlačevanja. "Tej predsednici vlade ne moremo zaupati," je sklenil.

Odločitev glede brexita bo znana čez dva tedna