Italijanski premier Matteo Renzi je ob drugi obletnici svoje vlade sklical novinarsko konferenco za tuje medije. V petek bo Rim obiskal tudi predsednik Evropske komisije Jean Claude Juncker. Foto: Reuters
Italijanski premier Matteo Renzi je ob drugi obletnici svoje vlade sklical novinarsko konferenco za tuje medije. V petek bo Rim obiskal tudi predsednik Evropske komisije Jean Claude Juncker. Foto: Reuters
Renzi žuga višegrajskim članicam

Spomnimo, države višegrajske četverice, Poljska, Češka, Slovaška in Madžarska, so se uprle načrtom Evropske komisije za prerazporeditev prosilcev azila iz Italije in Grčije po celotnem EU-ju.

"Če ne pokažeš solidarnosti, ko gre za migracije, mislim, da je povsem legitimno, da večje države ne pokažejo solidarnosti, ko gre za prispevke iz proračuna EU-ja," je na novinarski konferenci za tuje medije v Rimu dejal Renzi.

Kot je povedal italijanski premier, je to vprašanje omenil na vrhu EU-ja v Bruslju prejšnji teden in posvaril, da bo Rim v odgovoru na protiprebežniško držo Višegrajske skupine na prihajajočih pogovorih o proračunu EU-ja za obdobje 2020-2026 igral trdo igro.

Višegrajske države morajo pokazati "hvaležnost"
Višegrajske države bi morale biti po mnenju Renzija hvaležne voditeljem starejših članic EU-ja, ki so "tvegali in včasih tudi ostali brez službe, ko so zagovarjali njihov vstop v povezavo leta 2004, in to kljub nasprotovanju javnega mnenja, prestrašenega zaradi prikazni 'poljskih vodovodarjev', ki bodo odvzemali delovna mesta".

"Ni si mogoče predstavljati, da bi Nemčija, Avstrija, Švedska, Italija same prevzele vse breme prebežnikov in hkrati dajale ekonomsko pomoč vsem preostalim," je še poudaril italijanski premier.

Renzi: Dunaj izbral napačen odgovor
Komentiral je tudi odločitev Avstrije, da omeji vstop beguncev na svoja tla in okrepi nadzor na mejah s Slovenijo in Italijo. Kot je dejal, je bil Dunaj zaradi prebežnikov pod velikim pritiskom, a se je odločil za napačen odgovor. "Ne moremo sprejeti načela ograj in kvot za prosilce za azil. Upam, da bomo do prihodnjega Evropskega sveta zelo resno iskali rešitve avstrijskega vprašanja, a ne bo lahko," je dodal Renzi.

Italija v proračun prispeva 20 milijard, počrpa jih 12
Kot poroča dopisnica RTV-ja iz Rima Mojca Širok, Italija za Nemčijo in Francijo največ prispeva v evropski proračun, 20 milijard letno, iz evropskih skladov pa jih nato črpa dobrih 12. Rim sicer že več let od Bruslja zahteva več finančne pomoči pri sprejemu beguncev in prosilcev za azil.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjihtukaj.

Renzi žuga višegrajskim članicam