Italija in Hrvaška sta med obiskom Frattinija podpisali memorandum o sodelovanju med državama. Foto: EPA
Italija in Hrvaška sta med obiskom Frattinija podpisali memorandum o sodelovanju med državama. Foto: EPA

Naše stališče ostaja in nihče ne more pričakovati drugačnega.

Slovenski premier Borut Pahor.
Frattini je v Zagrebu dejal, da Hrvaško približevanje EU-ju ne sme biti upočasnjeno zaradi mejnega spora s Slovenijo. Foto: MMC RTV SLO
Frattini Sloveniji in Hrvaški ponudil posredovanje

Ivo Sanader se je z Borutom Pahorjem pripravljen srečati le v navzočnosti predstavnikov EU-ja in zavrača dvostransko srečanje, na katerem bi premierja skušala rešiti vprašanje spornih hrvaških dokumentov, zaradi katerih Slovenija blokira Hrvaško približevanje EU-ju.

Slovenija ne namerava popuščati
Pahor je zaradi zavrnjenega povabil izrazil "globoko razočaranje" in dodal, da je s povabilom Slovenija naredila svoje, tako da zdaj čaka na pobudo Češke, trenutno predsedujoče EU-ju. "Naše stališče ostaja in nihče ne more pričakovati drugačnega," je še dejal Pahor in ob tem Češko opozoril, naj pri iskanju kompromisa ne zanemari slovenskih interesov, Hrvaški pa pripisal podcenjevanje slovenskega stališča. Slovenija v mejnem sporu ne bo popuščala niti Hrvaški niti EU-ju je v pogovoru s tujimi novinarji poudaril slovenski premier. Kljub temu Ljubljana še naprej podpira približevanje Hrvaške evropski povezavi, Pahor pa zavrača razpis referenduma v Sloveniji o članstvu Hrvaške v EU-ju. Kot znak, da Slovenija nima nič proti Hrvaški, je izpostavil predlog, ki ga bo parlamentu posredoval konec meseca, da podpre ratifikacijo protokola o članstvu Hrvaške v Natu.

Frattini želi hitro rešitev spora
Italijanski zunaji minister Franco Frattini se je med obiskom na Hrvaškem zavzel za čimprejšnjo rešitev 17-letnega spora, ki je Hrvaško zaustavil na poti v EU. Kot posrednici pri hitrem reševanju spora naj bi delovali tako Evropa kot Italija. Dodal je, da slovenska zapora ne more ustaviti hrvaških pogajanj z EU-jem in korakov, ki jih je naredila, da bi pristopila k evropski povezavi.

Hrvaška verjame v hitro rešitev
"Menimo, da bi lahko Hrvaška končala pogajanja letos in se EU-ju pridružila leta 2010," je dejal Frattini po srečanju s hrvaškim premierjem Ivom Sanaderjem in zunanjim ministrom Gordanom Jandrokovićem. Ta je ponovil, da gre za dvostransko vprašanje med Slovenijo in Hrvaško ter da Hrvaška niti v enem dokumentu ne prejudicira meje s Slovenijo. "Hrvaška bo še bolj zavzeto nadaljevala notranje reforme. Verjamemo, da se bo ta položaj, ki ni v evropskem duhu, hitro rešil in da se bo našla rešitev, ki bo zadovoljila tako hrvaško kot slovensko stran," je bil po pogovoru z italijanskim kolegom optimističen Jandroković.

Pahor ni optimističen
Drugačnega mnenja je slovenski premier Pahor, ki ne vidi hitre rešitve mejnega spora med Slovenijo in Hrvaško. "Časa ponovno zmanjkuje. Trenutno ni nobenega odnosa (med Slovenijo in Hrvaško, op. a.), ki bi vlival optimizem," je povedal Pahor.

Bruselj se ne želi mešati v spor
Na Sanaderjevo zavrnitev povabila in Frattinijevo izjavo, da bi morala Evropska komisija predstaviti predlog rešitve slovensko-hrvaškega spora, se je odzvala komisija, ki je "zaskrbljena zaradi trenutne situacije ter spodbuja Slovenijo in Hrvaško, naj rešita odprto vprašanje meje v duhu dobrih sosedskih odnosov." Komisija je tako ponovno izrazila stališče, da gre za dvostransko vprašanje, ki ne bi smelo biti del pristopnih pogajanj.

Z vetom težko v EU
Prejšnji mesec je Slovenija blokirala Hrvaško pri približevanju EU-ju, ko je uvedla veto na zaprtje in odprtje številnih pogajalskih poglavij. Zagreb je do zdaj odprl 22 poglavij in zaprl sedem od 35 pogajalskih področij. Številni analitiki menijo, da bo Zagreb težko že letos končal pogajanja, če Ljubljana ne umakne veta.

T. V.

Naše stališče ostaja in nihče ne more pričakovati drugačnega.

Slovenski premier Borut Pahor.
Frattini Sloveniji in Hrvaški ponudil posredovanje