Foto: Reuters
Foto: Reuters

Dovžan je v nastopu preko videokonference poudaril, da si moramo prizadevati, da konferenca dvigne zavest o zgodovinskih pridobitvah in pomenu integracijskega procesa v Evropi, so sporočili z zunanjega ministrstva. "Ta je vse prej kot samoumeven. Je temelj našega sožitja in miru, varnosti in blagostanja. Prav je, da širimo to zavedanje zlasti med mladimi," je poudaril.

Obenem je izrazil upanje, da bo inovativen proces posvetovanj z evropskimi državljani "okrepil demokracijo v Evropski uniji, ki jo danes mnogi žal ne iščejo v dialogu, ampak v konfrontaciji".

Kot so dodali na zunanjem ministrstvu, je na prvem plenarnem zasedanju aktivno nastopil tudi poslanec državnega zbora Nik Prebil (LMŠ), ki je podprl delo konference in med drugim izrazil potrebo, da prisluhne predlogom mladih. Kot državljan iz Slovenije pa je sodeloval Mark Pleško, ki je izrazil privrženost procesu povezovanja v Evropi.

Iz Evropskega parlamenta so po koncu zasedanja sporočili, da so sodelujoči govorili tudi o prihodnjem koledarju dogodkov v okviru konference. Predstavniki okroglih miz evropskih državljanov se bodo tako sestali septembra in oktobra. Na podlagi prispevkov državljanov, zbranih na večjezični digitalni platformi, pa bodo pripravili predloge za prihodnje plenarne razprave in tudi sklop priporočil, ki bodo osnova za nadaljnje ukrepanje EU-ja.

Konferenca želi kar največ prostora nameniti mladim. Nadaljujejo se namreč tudi priprave na prireditev za mlade, ki jo bo Evropski parlament organiziral 8. in 9. oktobra. Naslednje plenarno zasedanje pa bo 22. in 23. oktobra, so dodali.

Poslanec Zelenih: Gale je žrtev neliberalne demokracije

Posebej o Sloveniji je sicer na zasedanju spregovoril evropski poslanec Zelenih Daniel Freund, ki je Ivana Galeta navedel kot primer žrtve neliberalne demokracije. Evropski poslanec iz Nemčije je po poročanju Radia Slovenija kot eno nujnih reform EU-ja navedel potrebo po odpravi soglasja držav članic pri odločanju, pri čemer je omenil nedavni obisk v Sloveniji in Galeta.

"Ivan je žvižgač, ki je razkril vsaj 13 primerov zlorabe in korupcije pri nabavi zaščitnih mask med pandemijo. Slovenska vlada ga je zato nagnala, predsednik vlade Janša pa osebno napadel," je dejal Freund, ki je bil ta teden s kolegoma iz Evropskega parlamenta na misiji iskanja dejstev v Sloveniji pred njenim predsedovanjem EU-ju.

Na njegove besede se je odzval državni sekretar Dovžan, ki je član izvršnega odbora konference. "Upam tudi, da se bomo bolje poslušali in spoznali in si ne bomo privoščili lahkomiselnih izjav in obtožb, kakršne si je danes privoščil evropski poslanec Freund," je dejal.

Plenarna skupščina konference ima sicer osrednjo vlogo pri uresničevanju predlogov iz večjezične digitalne platforme, saj se bodo na zasedanjih predstavniki evropskih institucij, nacionalnih parlamentov in civilne družbe srečevali z evropskimi državljani. Plenarna zasedanja bodo služila za razprave in razvijanje priporočil o tem, kako naj EU ukrepa.

Med 108 predstavniki iz Evropskega parlamenta in nacionalnih parlamentov Slovenijo kot edina evroposlanka zastopa Romana Tomc (EPP/SDS), iz DZ-ja pa poleg Prebila sodelujeta še poslanec SDS-a Branko Grims in poslanka SD-ja Meira Hot, iz državnega sveta pa Bojan Kekec.

Kako spremeniti Evropsko unijo, da bo kos sodobnim izzivom?