Foto:
Foto:
Komisarja Janez Potočnik in Günter Verheugen na pogovorih.
Nova Evropska komisija bo delo začela pozno jeseni.

Vsak komisarski kandidat je predstavil vizijo dela v ekipi, ki ji bo petletni mandat po potrditvi v Evropskem parlamentu začel teči 1. novembra.

V Barrosovi ekipi so le trije komisarji z opravljenim izpolnjenim mandatom v Prodijevi ekipi, vsi drugi pa so novinci.

Komisija bo okrepila ekipno delovanje
Ključni poudarki pogovorov so bili izboljšanje horizontalnega delovanja komisije, izbira prednostnih nalog, posvečanje pozornosti političnemu in strateškemu vodenju ter vztrajanje pri ekipnem delu, je povzel Potočnik. Dodal je, da nova komisija želi napredovati v komuniciranju, ki bi prispevalo k boljšemu razumevanju Evrope in komisije same med državljani EU-ja.

Barroso: Nujna vizija in vodstvo
Za Evropo je nujno, da dobi Evropsko komisijo, ki bo imela vizijo in vodstvo, je dejal njen novi predsednik Jose Manuel Barroso. Takšna komisija bo državam članicam lahko pomagala iskati rešitve in kompromise, je menil in srečanje, ki je bilo do neke mere tudi spoznavno, označil še za ključno za notranjo kohezijo ekipe, ki bo nasledila aktualno komisijo Romana Prodija.

Barrosova komisija se bo še naprej sestajala vsak teden, imela pa naj bi tudi t. i. strateška srečanja, s čimer bo krepila svojo politično vlogo. Manjše skupine komisarjev bodo sicer lahko imele pod vodstvom predsednika ali katerega od podpredsednikov tudi samostojna srečanja, vendar bo vse odločitve sprejemal kolegij.

Temeljno vodilo: neodvisnost komisarjev
Komisija je potrdila tudi kodeks ravnanja in pravila za organizacijo komisarskih kabinetov. Vsak komisar v kabinetu bo imel šest administrativnih uradnikov in približno še enkrat toliko tehničnega osebja. Temeljno vodilo kodeksa sicer ostaja neodvisnost komisarja, pri čemer ne sme prihajati do konflikta interesov.

Prihodnjič se bo Barrosova komisija znova sestala 17. in 18. septembra, ko bo začela govoriti tudi o vsebinskih usmeritvah za svoje delo, pripravljala pa se bo tudi na potrditev v Evropskem parlamentu, še posebej na zaslišanja, ki komisarje čakajo pred pristojnimi odbori konec septembra oziroma v začetku oktobra.