Borrell med drugim meni, da bi bilo treba pospešiti pristopni proces Severne Makedonije in Albanije. Foto: EPA
Borrell med drugim meni, da bi bilo treba pospešiti pristopni proces Severne Makedonije in Albanije. Foto: EPA

"Regija ima posebno vlogo za Evropo in v Evropi," je povedal Borrell. "Strinjali smo se, da ima Zahodni Balkan kot regija ključno geostrateško vlogo za EU," je poudaril na novinarski konferenci po zasedanju.

Ministri so tudi potrdili zavezanost ozemeljski celovitosti in suverenosti Bosne in Hercegovine ter se zavzeli za pospešitev institucionalnih in ustavnih reform v državi. Strinjali so se tudi o nadaljevanju evropskega integracijskega procesa za Srbijo in Črno goro.

Logar za nižje tarife za Zahodni Balkan

Potreben pospešek v primeru S. Makedonije in Albanije

Po Borrellovih besedah je treba pospešiti tudi pristopni proces Severne Makedonije in Albanije. Ob tem je poudaril, da ni bilo nobenih namenov, da bi ta proces, ki zdaj poteka za obe državi vzporedno, razdvajali. "Vse ostaja enako," je zatrdil.

S tem se je Borrell odzval na ugibanja, ki so jih sprožile nedavne izjave evropskega komisarja za širitev Oliverja Varhelyja. Ta je za televizijo Euronews dejal, da bi zaradi bolgarske blokade Severne Makedonije lahko razmislili o razdvajanju pristopnega procesa za državi. Bolgarija namreč zaradi zahtev glede jezika in identitete vztraja pri blokadi začetka pristopnih pogajanj s Severno Makedonijo.

Zunanji minister Slovenije Anže Logar je na zasedanju izrazil obžalovanje zaradi zastoja v širitvenem procesu in pri potrditvi pogajalskih okvirov za Severno Makedonijo in Albanijo, so sporočili z zunanjega ministrstva.

V pogovoru s slovenskimi dopisniki v Bruslju po srečanju pa je minister izrazil upanje, da bo Portugalska v času svojega predsedovanja Svetu EU-ja uspešna v prizadevanjih za umik vseh zadržkov pri tem vprašanju, s čimer bi omogočili začetek medvladne konference za obe državi. S tem bi eno od nalog, s katero bi se sicer ukvarjali v času slovenskega predsedovanja, opravilo že portugalsko predsedstvo.

Logar je sicer v imenu Slovenije in Avstrije poudaril pomen nadaljnjega dejavnega angažmaja Unije na Zahodnem Balkanu in njene širitve za varnost in stabilnost.

Ob tem je Logar predlagal, da bi države Zahodnega Balkana vključili v dogovor o nižjih tarifah za mobilno telefonijo in s tem neposredno pokazali prednosti članstva v EU-ju. Drug tak predlog pa je, da bi države Zahodnega Balkana sodelovale na konferenci o prihodnosti Evrope, je povedal.

Prek videopovezave so ministri govorili tudi s posebnim odposlancem predsednika ZDA za podnebje Johnom Kerryjem. Logar je v tem pogovoru poudaril pomen čezatlantskega sodelovanja v boju proti podnebnim spremembam in vlogo Unije v pogajanjih s tretjimi državami pred in med podnebno konferenco Združenih narodov COP26, načrtovano na začetku novembra v Glasgowu.

Pripravljajo nove sankcije proti Belorusiji

Logar je kolege seznanil tudi z nedavnim obiskom vodje beloruske opozicije Svetlane Tihanovske v Ljubljani in napovedal predloge, ki jih bo imela Slovenija v povezavi z dodatnimi sankcijami proti beloruskemu režimu na junijskem zasedanju zunanjih ministrov EU-ja.

Pred tem je Borrell sporočil, da EU pripravlja četrti sveženj sankcij proti predstavnikom beloruskih oblasti zaradi zatrtja opozicije. "Režim nadaljuje represijo in zastraševanje svojih državljanov," je povedal. Izrazil je upanje, da bo nov sveženj sankcij sprejet v prihodnjih tednih, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

EU je doslej uvedel sankcije proti beloruskemu predsedniku Aleksandru Lukašenku in še 87 uradnikom in podjetnikom, povezanim z njegovim režimom.