Zver se je z Evropsko unijo dodobra spoznal med slovenskim predsedovanjem Uniji, ko je vodil Svet EU-ja na področju izobraževanja in mladine. Foto: EPA
Zver se je z Evropsko unijo dodobra spoznal med slovenskim predsedovanjem Uniji, ko je vodil Svet EU-ja na področju izobraževanja in mladine. Foto: EPA
Romana Jordan Cizelj
Romana Jordan Cizelj je edina slovenska poslanka v Evropskem parlamentu, ki je obdržala mandat. Foto: www.sds.si
Zoran Thaler
Zoran Thaler se zavzema za Evropsko unijo, ki bi zajemala vso celino. Foto: SD
Tanja Faojn
Tanja Fajon je bila osem let dopisnica RTV SLO iz Bruslja. Evropski parlament bo zdaj spoznavala z druge strani. Foto: SD
Lojzte Peterle
Peterle je kot največji dosežek Evropskega parlamenta v prejšnjem mandatu izpostavil, da je bila z njegovo pobudo znižana cena gostovanja pri mobilnih operaterjih. Foto: www.lojzepeterle.si
Jelko Kacin
Kacin je poročevalec Evropskega parlamenta za Srbijo, pohvalil pa se je, da se vodja njegove ne oglasi v zvezi z Zahodnim Balkanom, ne da bi se prej posvetoval z njim. Foto: www.kacin.si
Ivo Vajgl
Vajgl meni, da je evropski poslanec tudi predstavnik svojih volivcev in svoje države in je zavezan k temu, da podpira sprejem takšnih evropskih zakonov in ukrepov, ki bodo usklajeni z nacionalnimi prednostnimi nalogami. Foto: MMC RTV SLO

Sedem poslancev se bo razvrstilo v tri najmočnejše politične skupine v Evropskem parlamentu, Evropsko ljudsko stranko, Stranko evropskih socialistov in Zavezništva liberalcev in demokratov za Evropo.

Milan Zver
Milan Zver je podpredsednik SDS-a in nekdanji šolski minister. V stranki SDS je od leta 1992, po izobrazbi pa je doktor družboslovnih znanosti.

Področja, za katera se bo zavzemal v Evropskem parlamentu, je razdelil na trda in mehka. K mehkim po njegovem sodijo kultura, šolstvom, mladina in šport. Na teh že ima izkušnje. Dodal je, da bi bil lahko dejaven tudi na skupnih politikah, kjer je več denarja in s tem v zvezi tudi odločitev, ki neposredno vplivajo na Slovenijo. MMC-jev klepet si lahko preberete tukaj.

Romana Jordan Cizelj
Romana Jordan Cizelj bo v Evropskem parlamentu že drugi mandat. V zdajšnji sestavi je sodelovala v odboru za industrijo, raziskave in energetiko, bila je nadomestna članica v odboru za proračun ter začasnem odboru za politične izzive in proračunska sredstva. Ima doktorat iz jedrske fizike, pred vstopom v Evropski parlament pa je bila občinska svetnica v Domžalah.

Poudarila je, da so njene izkušnje po petih letih dela v Evropskem parlamentu takšne, da vsak poslanec in poslanka štejeta in imata možnost aktivno sooblikovati evropsko politiko. V EP-ju bodo skupaj z Milanom Zverom in Lojzetom Peterletom člani Evropske ljudske stranke.

Zoran Thaler
Zoran Thaler je postal poslanec v DZ-ju na prvih demokratičnih volitvah v Sloveniji leta 1990. Pet let pozneje je postal minister za zunanje zadeve, a ga je odnesla interpelacija. Politiko je zapusti leta 1997, a ni nikoli dejal, da se ne bo vrnil. Tako ga je pred približno pol leta h kandidaturi za evropskega poslanca nagovoril SD.

Področja, ki ga v EP-ju najbolj zanimajo, so širitev EU-ja, ki bi morala zajeti vso celino, kmetijstvo, ker je potrebno del denarja preusmeriti iz industrijskega kmetijstva v ekološko lokalno-sezonsko pridelavo, ki je pisano na kožo slovenskega kmetijstva, in kultura oziroma raznovrstnost kultur v Evropski uniji. MMC-jev klepet si lahko preberete tukaj.

Tanja Fajon
Tanja Fajon je Bruselj in delovanje Evropskega parlamenta dodobra spoznala kot tamkašnja osemletna dopisnica RTV Slovenija. Zdaj bo imela magistrica znanosti možnost delovanje parlamenta spoznati še z druge plati.

Za članstvo se ji zdijo zanimivi odbori, ki imajo zakonodajno moč oziroma moč soodločanja v postopkih sprejemanja odločitev s Svetom Evropskem unije. Med temi je izpostavila odbore za promet in turizem, državljanske svoboščine in notranje zadeve ter notranji trg in varstvo potrošnikov. V EP-ju bo skupaj z Zoranom Thalerjem članica Stranke evropskih socialistov.

Lojze Peterle
Tudi Lojze Peterle bo v Evropskem parlamentu že drugi mandat. Kot največji dosežek Evropskega parlamenta v prejšnjem mandatu je izpostavil, da je bila z njegovo pobudo znižana cena gostovanja pri mobilnih operaterjih. Sicer pa si sam želi delati več na področju zdravja in ekologije. A podatki Evropskega parlamenta kažejo, da je bil najmanj dejaven med slovenskimi poslanci (se je najmanjkrat udeležil zasedanj).

Peterle je bil prvi predsednik slovenske vlade, zunanji minister in predsednik SKD-ja. Kandidiral je tudi na predsedniških volitvah leta 2007, a ga je premagal Danilo Türk. MMC-jev klepet si lahko preberete tukaj.

Jelko Kacin
Jelko Kacin je še eden izmed trojice, ki je ohranila mesto v Evropskem parlamentu. Med osamosvojitveno vojno je bil minister za informiranje, tri leta pozneje pa je postal minister za obrambo. Leta 2005 je prevzel LDS, kasneje pa je del članov stranko zapustil, vodenje pa je prevzela Katarina Kresal.

Kacin je poročevalec Evropskega parlamenta za Srbijo, deluje v zunanjepolitičnem odboru ter je namestnik člana odbora za promet in turizem. V okviru delovanja v odborih je izpostavil, da vodja politične skupine, v kateri je Kacin - Alde, nikoli ne spregovori ali odgovori na vprašanje o Zahodnem Balkanu, ne da bi ga prej zaprosil za mnenje. MMC-jev klepet si lahko preberete tukaj.

Ivo Vajgl
Ivo Vajgl je šest let deloval kot veleposlanik, od leta 2004 naprej pa je bil svetovalec predsednika Janeza Drnovška za zunanje zadeve, v vladi Antona Ropa pa je bil zunanji minister. V tem mandatu se je uspel prebiti v DZ, kjer je tudi predsednik zunanjepolitičnega odbora. V DZ-ju ga bo kot kaže zamenjal Tadej Slapnik.

Sam meni, da je evropski poslanec tudi predstavnik svojih volivcev in s tem svoje države in je zavezan k temu, da podpira sprejem takšnih evropskih zakonov in ukrepov, ki bodo usklajeni z nacionalnimi prioritetami. Skupaj z Jelkom Kacinom bosta člana Zavezništva liberalcev in demokratov za Evropo. MMC-jev klept si lahko preberete tukaj.

Ana Mušič