Cene goriv na slovenskih bencinskih servisih sodijo v evropsko povprečje, vendar so višje kot pri sosedih. Foto: BoBo
Cene goriv na slovenskih bencinskih servisih sodijo v evropsko povprečje, vendar so višje kot pri sosedih. Foto: BoBo
Novi gospodarski minister Zdravko Počivalšek ni privrženec visokih trošarin na goriva. Foto: BoBo
Opolnoči cenejši bencin

Strm padec cen nafte v drugem delu letošnjega leta, cena surove nafte je od junija padla že 40 odstotkov, se kažejo tudi v cenah goriva na slovenskih bencinskih servisih. Toda cene še zdaleč niso padle toliko, kot pada cena surove nafte na globalnih trgih. Trošarine na goriva so za vlado še vedno dober polnilec finančno sestradanega proračuna.

Po podatkih, ki jih največji slovenski naftni trgovec Petrol objavlja na svoji spletni strani, znaša njihova trenutna prodajna cena litra 95-oktanskega bencina le nekaj več kot 55 centov, kar je za odtenek manj, kot znaša trošarina na liter omenjenega bencina (55,3 centa). K maloprodajni ceni pa je treba prišteti približno 3 cente okoljske dajatve ter 25,3 centa DDV-ja.

Pri sosedovih je ceneje
Slovenske cene so na račun trošarin višje kot v sosednjih državah, saj so goriva, tudi v primerjavi s torkovo občutno pocenitvijo vseh goriv v Sloveniji, po primerjavi cen goriva po Evropi cenejša v Avstriji (1,34 evra za 95 oktanski bencin in 1,22 evra za dizel), na Madžarskem (1,21 evra za 95-oktanski bencin in 1,253 evra za dizel) in na Hrvaškem (1,2 evra za 95-oktanski bencin in 1,2 evra za dizel). Goriva so občutno dražja le v Italiji, kjer so cene v samem evropskem vrhu.

Relativno visoke cene goriv v Sloveniji, še posebej na kupno moč prebivalstva, se kažejo tudi v tem, da Slovenci sodijo med tiste prebivalce našega planeta, ki za goriva odštejejo največji delež prisluženega denarja. Kar sicer ni niti tako presenetljivo, saj je raziskava Eurobarometra razkrila, da smo Slovenci v samem vrhu uporabe avtomobilov v EU-ju, saj jih pogosteje uporabljajo le še Ciprčani in Irci.

Finančni spletni medijski portal Bloomberg objavlja indeks cen goriva po svetu in cene bencina tudi primerja s povprečnimi zaslužki delovnega ljudstva v posamezni državi, oz. natančneje - kolikšen del delovnika je potreben za nakup litra goriva ter kolikšen del povprečnega letnega zaslužka je namenjen nakupu goriva.

Povprečen Slovenec naj bi tako porabil 2,69 odstotka svojega dnevnega zaslužka za nakup litra bencina, kar ga uvršča na 29. mesto oz. v zgornjo polovico med 61 državami, vključenimi v raziskavo. Še višje, na 11. mesto, je Slovenija uvrščena glede porabe letnega zaslužka za nakup bencina, saj naj bi povprečen Slovenec za bencin odštel 2,42 odstotka svojega zaslužka.

Luč na koncu tunela?
Z ugodnejšimi cenami goriva na slovenskih črpalkah pa bo slovenske voznike morda presenetil novi gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Sam je namreč privrženec nižjih trošarin na gorivo, kar je razkril v pogovoru za Finance.

"Sam razmišljam tako, da z nižjimi trošarinami lahko pritegnemo množico in poberemo več. Bencin je v tem prostoru postal drag, zelo drag. Ker smo tranzitna država, lahko z nizkimi stopnjami trošarin poberemo več. Pa ne gre samo za bencin, tako logiko lahko uporabimo pri delovanju celotne države. Ko bom imel priložnost, bom zastopal to stališče," je napovedal gospodarski minister Počivalšek.

Opolnoči cenejši bencin