Protest pred sedežem Amazona v Londonu. Foto: Reuters
Protest pred sedežem Amazona v Londonu. Foto: Reuters

Akcijo "Naj Amazon plača" je v več državah usklajeval sindikat UNI, ki je sporočil, da bodo stavke in protesti proti Amazonu potekali v več kot 30 državah po svetu, trajali pa bodo od danes do ponedeljka.

V Nemčiji, ki je bila lani glede na obseg prodaje drugo največje Amazonovo tržišče, je po ocenah sindikata Verdi stavkalo približno 2000 delavcev v šestih Amazonovih skladiščih. Samo v skladišču v Rheinbergu je stavkalo 500 delavcev, kar predstavlja skoraj 40 odstotkov tamkajšnje delovne sile, v skladišču v Leipzigu pa približno 250 delavcev, kar predstavlja približno petino zaposlenih.

Amazonov tiskovni predstavnik v Nemčiji je sicer dejal, da je stavkalo le majhno število delavcev in da delavci prejemajo pošteno plačilo, saj začetna plača znaša več kot 14 evrov na uro. Ob tem je dejal, da pri dostavi ne bo zamud.

Tudi v Amazonovem skladišču v Coventryju na Otoku je stavkalo več kot 200 delavcev, ki so z vodstvom podjetja že več let v sporu glede plač. Stavkajoči delavci zahtevajo zvišanje plačila na 15 funtov (17,29 evra) na uro.

Predstavnik britanske izpostave Amazona je povedal, da je najnižja začetna plača od 11,80 do 13 funtov na uro, odvisno od lokacije, od aprila 2024 pa se bo zvišala na 12,30 do 13 funtov na uro.

Napad na Amazonove paketomate

V Italiji je sindikat CGIL sporočil, da je stavkalo več kot 60 odstotkov delavcev v Amazonovem skladišču v mestu Castel San Giovanni. K stavki je Amazonove skladiščnike in dostavljavce pozval tudi španski sindikat CCOO. V Franciji pa so Amazonove omarice za pakete, ki stojijo na železniških postajah, parkiriščih supermarketov in na vogalih ulic ter jih številne stranke uporabljajo za sprejemanje naročil, v protestni akciji polepili s plakati in trakovi. Organizacija Attac, ki črni petek označuje za "praznovanje čezmerne proizvodnje in potrošnje", je povedala, da je bilo po vsej državi tako "napadenih" 40 omaric.

Amazon v Evropi ostaja priljubljen, njegova aplikacija je imela oktobra na stari celini 146 milijonov aktivnih uporabnikov, čeprav so tudi tekmeci, kot sta Shein in Temu, zaznali hitro rast.