Prodaja 25,6 milijona evrov vredne družbe Mladinska knjiga se vleče že več kot leto dni. Foto: BoBo
Prodaja 25,6 milijona evrov vredne družbe Mladinska knjiga se vleče že več kot leto dni. Foto: BoBo

V AVK-ju pojasnjujejo, da so priglasitev predmetne koncentracije podjetij od družbe Učila International prejeli 12. maja, nato pa priglasitev nemudoma pregledali in ugotovili, da ni vsebovala vseh podatkov, potrebnih za pravilno presojo učinkov koncentracije, zato so zahtevali njeno dopolnitev.

Odgovora še vedno niso niso prejeli, poudarjajo in dodajajo, da morajo po zakonu izdati odločbo ali sklep o uvedbi postopka v 25 delovnih dneh od prejema popolne priglasitve. "Ker priglasitev še ni popolna, 25-dnevni rok še sploh ni začel teči," opozarjajo.

Zapleten postopek
"Ne glede na zakonski rok, pa iz javno dostopnih podatkov izhaja, da gre za koncentracijo, v kateri so udeležena podjetja z visoko stopnjo tržne moči, ki bi lahko vplivala na učinkovito konkurenco na upoštevnih trgih na ozemlju Republike Slovenije. Agencija bi zato morala izvesti celovito presojo učinkov koncentracije, kar vključuje tudi pridobitev podatkov od podjetja Mladinska knjiga Založba in njenih konkurentov," opominjajo na AVK-ju.

"Očitno je, da neuspeh te prodaje nima nobene povezave s trajanjem postopka"
Ob tem pa poudarjajo še, da je od dneva priglasitve koncentracije do dneva, ko je podjetje Učila International očitno odstopilo od nakupa, poteklo le 11 delovnih dni. "Vsem udeleženim je moralo biti ob podpisu pogodbe znano, da v primeru kompleksnejših koncentracij Agencija v tako kratkem času ne more izvesti celovite presoje učinkov koncentracije," pravijo na agenciji in dodajajo: "Zato je več kot očitno, da neuspeh te prodaje nima nobene povezave s trajanjem našega postopka. Razloge za neuspeh navedene prodaje je zato treba iskati drugje."

V družbi Učila International so namreč v sredo potrdili, da do izteka roka za nakup večinskega lastniškega deleža založbe Mladinska knjiga kupnine niso poravnali, saj so zaman čakali na odločbo agencije za varstvo konkurence in dogovor z bankami upnicami.