Po združitvi poštne banke in NKBM-ja se bo obseg bančnih storitev, ki jih opravljajo na poštnih okencih, še razširil. Foto: BoBo
Po združitvi poštne banke in NKBM-ja se bo obseg bančnih storitev, ki jih opravljajo na poštnih okencih, še razširil. Foto: BoBo
Pošta bo sodelovala z NKBM-jem

Slovenska pošta je bila do popolnega lastniškega prevzema PBS-ja drugi največji lastnik poštne banke, po podpisu dogovora med predsednikom uprave NKBM-ja Robertom Senico in generalnim direktorjem Pošte Slovenije Borisom Novakom, pa bodo storitve odslej združene banke še naprej na voljo na več kot 500 poštah in pogodbenih poštah po državi.

Senica je ob podpisu pogodbe povedal, da sta tako združitev bank kot partnerstvo s pošto pomembni strateški prioriteti, ki ju podpirata oba njihova lastnika. V naslednjih mesecih se bodo postopki v okviru združevanja nadaljevali. Povezovanje informacijskih sistemov že poteka, postopoma bodo račune strank prenesli v sistem NKBM-ja.

"O datumu prenosa, novi številki bančnega računa in vseh dodatnih informacijah bomo stranke pravočasno obvestili," je povedal Senica in dodal, da hkrati načrtujejo tudi poenotenje ponudbe obeh bank, pri tem pa bodo upoštevali predvsem potrebe in uporabniško izkušnjo strank.

NKBM je julija začel tudi prve dejavnosti za pripojitev KBS oziroma nekdanje Raiffeisen banke. Ko bosta oba postopka končana, to se bo zgodilo predvidoma v prvi polovici naslednjega leta, bo tržni delež NKBM-ja skoraj 15 odstotkov. Dolgoročna strategija banke pa je priti do vsaj 25-odsotnega tržnega deleža, ki bi jim zagotovil stroškovno učinkovitost.

"Ve se, kaj so zaveze Slovenije, ki je posredno ali neposredno lastnik nekaterih bank in jih mora prodati, pa tudi nekatere tuje franšize so že javno napovedale umik s slovenskega trga. Načeloma je za nas zanimivo vse, kar se bo prodajalo, potem pa bomo videli, kaj bo rezultat tega," je o tem, kako bi lahko prišli do tega tržnega dela, povedal Senica.

Dolgoročno sodelovanje s pošto
Direktor pošte Boris Novak je poudaril, da se bo medsebojno sodelovanje v prihodnje še okrepilo in da se bosta ob racionalizaciji bančne mreže nabor in obseg bančnih storitev, ki jih opravljajo na poštnih okencih, še razširila.

"Prizadevali si bomo, da komitenti dosedanjega PBS-ja na poštnih oziroma bančnih okencih ne bodo občutili spremembe lastniške strukture," je dejal Novak in dodal, da je NKBM edina banka, s katero sodelujejo na ta način. Čeprav ne ve, kaj bo prinesla prihodnost, pa verjame, da bodo tudi v prihodnje razvijali tak odnos, saj zamenjati partnerja ni dobro. Po njegovih besedah je konkurenca na bančnem trgu huda, vendar stavijo predvsem na svojo mrežo in izkušnje ter nove produkte.

Pošta bo sodelovala z NKBM-jem