Banke v tem trenutku ne morejo servisirati finančnega sektorja, kot bi bilo zaželeno, poudarja guverner. Foto: BoBo
Banke v tem trenutku ne morejo servisirati finančnega sektorja, kot bi bilo zaželeno, poudarja guverner. Foto: BoBo
Damjan Kozamernik
"Recesija v evroobmočju v tem trenutku ni najbolj verjetna, saj nekatere članice izkazujejo gospodarsko rast," je izpostavil Kozamernik. Foto: BoBo
Banka Slovenije o gospodarski rasti

Guverner banke Slovenije Marko Kranjec je opozoril, da se težave slovenskih javnih financ ne bodo rešile, če ne bodo izvedene pomembne strukturne reforme. "Problema konsolidacije javnih financ in strukturnih sprememb sta bolj povezana, kot si včasih mislimo," pravi.

Zato bodo po njegovih besedah nujne spremembe na področju pokojninske in zdravstvene ureditve, vsebinski premiki na področju urejanja vprašanj prevzemov in stečajev podjetij ter na področju administriranja javnega in zasebnega sektorja. Prav tako zmanjšanje javnofinančnega primanjkljaja ne bo brez povečajna izvoza in investicij. Brez rešitve strukturnih problemov se nam lahko zgodi trajna nižja rast, je dodal.

Nižja gospodarska rast kot lani?
Sicer pa je Banka Slovenije za to leto znižala pričakovano gospodarsko rast. Ta naj bi letos dosegla 1,3 odstotka, nad dva odstotka pa naj bi se dvignila šele čez dve leti. Podobne napovedi je že pred tedni dal tudi urad za makroekonomske analize in razvoj, ki je napoved gospodarske rasti znižal z 2,2 na 1,5 odstotka.

Po besedah direktorja analitsko-raziskovalnega centra pri Banki Slovenije Damjana Kozamernika je veliko večja možnost, da bo gospodarska rast še nižja, kot pa da bi bila lahko višja. Leta 2010 je Slovenija dosegla gospodarsko rast v višini 1,4 odstotka.

Inflacija naj bi se letos ustavila pri dveh odstotkih, nato pa naj bi se v prihodnjih letih znižala na 1,6 odstotka.

Črne napovedi za gradbeništvo in brezposelnost
Črne so napovedi tudi za gradbeništvo, ki pomembno vpliva na gospodarsko situacijo. Letos in prihodnje leto bodo na tem področju še hude težave, izboljšanje pa je možno leta 2013. To bo imelo vpliv na brezposlenost, ki se v prihodnjih letih ne bo zmanjševala. Letos naj bi dosegla devet dostotkov.

Težke razmere za slovenske banke
Prihodnje leto naj bi bilo po mnenju Banke Slovenije prav tako zelo težko za bančni sektor. "Pred nami je težje obdobje, ki bo zahtevalo temeljte in resne odločitve ekonomske politike in Banke Slovenije, ki si bo še naprej prizadevala za stabilizacijo bančnega sektorja. Ta je po naši oceni do zdaj uspešno prestal pritiske iz tujega okolja," pravi Kranjec.

Komentiral je zadnji poziv Agencije za upravljanje kapitalskih naložb, ki predlaga zamenjavo nadzornikov Nove Ljubljanske banke. Po njegovh besedah je sama obrazložitev AUKN-ja, zakaj bi zamenjali nadzornike, neprimerna, saj ničesar ne pove. BS si želi želi, da so v nadzornih svetih bank ljudje, ki "vsaj kaj vedo o bankah." "Sam ne poznam teh imen, a obstaja nevarnost, da je njihovo znanje premajhno," je dodal.

Politična kriza se odraža na bonitetnih ocenah
Guverner tudi pričakuje, da se bo nova oblast takoj pričela ukvarjati z reformami, kako se politična kriza odraža na gospodarstvu pa po njegovem mnenju kažejo odzivi bonitetnih hiš. Te so znižale bonitetno oceno tako državi kot bankam.

Banka Slovenije o gospodarski rasti