Gospodarstvo
Za leto 2019 pa je BS napoved izboljšal za 1,1 odstotne točke, na 4,2 odstotka. Foto: Pixabay
       Največja tveganja za gospodarsko rast izhajajo še naprej iz domačega okolja in so povezana z rastjo zasebnih in državnih investicij. Še posebej pri državnih investicijah, ko gre za velike investicijske projekte, so lahko učinki na rast precejšnji.       
 O tveganjih
V BS-ju ocenjujejo, da bo vzdržnost visoke gospodarske rasti omogočala njena široka zasnova, podprta z domačim povpraševanjem in močnim izvoznim sektorjem. Foto: BoBo
       Gospodarska dejavnost se zadnja štiri leta krepi, z njo pa se izboljšujejo tudi razmere na trgu dela. Pozitivna ciklična gibanja in nizka raven obrestnih mer ugodno vplivata tudi na stanje javnih financ, medtem ko ostaja rast cen zmerna.       

Dodaj v

Banka Slovenije močno zvišala napoved gospodarske rasti, na 4,7 odstotka

Srednjeročno pričakovana močna rast izvoza
19. december 2017 ob 16:10
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Banka Slovenije je zvišala napoved letošnje gospodarske rasti, saj zdaj pričakuje 4,7-odstotno rast, potem ko je junija napovedala 3,5-odstotno rast. Za leto 2019 pa je napoved izboljšala za 1,1 odstotne točke, na 4,2 odstotka.

Člani sveta Banke Slovenije (BS) tako ugotavljajo, da so makroekonomske razmere v Sloveniji ugodne. "Gospodarska dejavnost se zadnja štiri leta krepi, z njo pa se izboljšujejo tudi razmere na trgu dela. Pozitivna ciklična gibanja in nizka raven obrestnih mer ugodno vplivata tudi na stanje javnih financ, medtem ko ostaja rast cen zmerna," so pojasnili.

Napovedi makroekonomskih gibanj so tako še bolj optimistične, a kljub temu podvržene določenim tveganjem. "Največja tveganja za gospodarsko rast izhajajo še naprej iz domačega okolja in so povezana z rastjo zasebnih in državnih investicij. Še posebej pri državnih investicijah, ko gre za velike investicijske projekte, so lahko učinki na rast precejšnji," so poudarili.

Rast zaposlovanja in zmanjšanje splošne negotovosti krepita zasebno potrošnjo, ki je ob ugodnih pogojih financiranja lahko tudi precej višja, še posebej zaradi morebitne hitrejše rasti plač. "Hitrejša rast plač in morebitni šoki v globalnih cenah surovin bi lahko povzročili višjo rast cen od predvidene v trenutnih napovedih," so še dodali.

Vzdržnost rasti omogoča široka zasnova
V BS-ju ocenjujejo tudi, da bo vzdržnost visoke gospodarske rasti po pričakovanjih omogočala njena široka zasnova, podprta z domačim povpraševanjem in močnim izvoznim sektorjem. Rast zasebne potrošnje naj bi ostala robustna, okrog triodstotna, in spodbujena z večanjem razpoložljivega dohodka in zmanjševanjem negotovosti. Poleg zasebne potrošnje naj bi se krepile tudi zasebne in javne investicije.

Kot so spomnili, so pred zakonom številni investicijski projekti. Spodbujeni so z zmanjšanjem negotovosti v poslovnem okolju in povečanim optimizmom v izvoznem sektorju, krepitvijo zasebne potrošnje in ugodnimi pogoji financiranja. Rast investicij naj bi zato v naslednjih letih presegala osem odstotkov, njihovo financiranje pa naj bi poleg notranjih rezerv podjetij deloma zagotavljala tudi bančna posojila.

Visoka rast izvoza
Konkurenčen izvozni sektor in ugodne gospodarske razmere v mednarodnem okolju naj bi v srednjeročnem obdobju omogočali visoko rast izvoza. To rast naj bi podpirale tudi nove investicije v opremo in stroje ter nove proizvodne linije z višjo dodano vrednostjo. Te bodo dvigovale produktivnost izvoznega sektorja, kar bo ohranjalo konkurenčnost na rastočih svetovnih trgih in omogočalo izkoriščanje rasti tujega povpraševanja.

"V obdobju napovedi zato pričakujemo, da bo rast izvoza v povprečju presegala šest odstotkov," so navedli. Kljub temu bo neto prispevek menjave s tujino k rasti BDP-ja manjši kot v preteklih letih, saj bo povečano domače povpraševanje krepilo rast uvoza. Presežek blagovne menjave bo tako manjši, posledično bo nekoliko manjši tudi presežek na tekočem računu plačilne bilance, vendar bo ostal na zadostni ravni za blaženje morebitnega močnejšega poslabšanja pogojev menjave kot posledice cenovnih šokov na globalnem surovinskem trgu.

Boljše razmere na trgu dela
Z okrevanjem gospodarstva se izboljšujejo tudi razmere na trgu dela. Rast zaposlenosti naj bi se po letošnji pospešitvi v prihodnje postopoma umirila, a naj bi še naprej znašala v povprečju več kot en odstotek. Kot največja omejitvena dejavnika za še hitrejšo rast se pri tem kažeta staranje prebivalstva ter pomanjkanje usposobljenih delavcev.

Sočasno naj bi se nadaljevalo tudi zniževanje stopnje anketne brezposelnosti, ki naj bi se do konca obdobja napovedi znižala na približno pet odstotkov in dodatno omejevala rast zaposlovanja v nadaljnjih letih. Zaposlovanje bo hitrejše v izvozno usmerjenih dejavnostih, gradbeništvu in storitvenih dejavnostih.

Postopno zniževanje stopnje brezposelnosti pod mejo naravne stopnje brezposelnosti in strukturna neskladja na trgu dela bodo v obdobju napovedi že začela pritiskati na rast plač, ki se bo krepila skozi celotno obdobje napovedi. Ker bo ta presegala rast produktivnosti, se bo začela zviševati tudi rast stroškov dela na enoto proizvoda, so poudarili.

Inflacija nad dva odstotka
Rast agregatov domače potrošnje in stroškovni pritiski naj bi do leta 2020 zvišali inflacijo nad dva odstotka. Osnovna inflacija se bo tako postopoma zvišala na približno 2,5 odstotka. Višja rast cen bo vidna predvsem pri storitvah, medtem ko bo rast cen drugih menjalnih dobrin nižja in bolj omejena. Po letošnji močnejši rasti cen energentov in hrane naj bi bila njihova rast v prihodnjih letih manj opazna v skupni inflaciji.

G. K.
Prijavi napako
Komentarji
bilzerian
# 19.12.2017 ob 16:26
Hribar Milič bo rekel, da je to posledica slabe produktivnosti in lenobe slovenskih delavcev, zato jim ne gre zvišati plač, prej znižati za kak odstotek, da se ne bi še bolj polenili....
Blue-Star
# 19.12.2017 ob 16:30
isto kot 2008. Še poleti tistega leta so govorili da bo gospodarska rast trajala vsaj do 2013. Pojma nimajo.
malikaliber
# 19.12.2017 ob 17:46
Plače pa vedno iste. Komu pa "raste"?
DrKult
# 19.12.2017 ob 17:45
Ivan Janez Janša, še pomniš svojo obljubo? Kdaj odidete?
black_barn
# 19.12.2017 ob 17:24
fffffff

Tako to je. Lahko pa socializem, samo navzdol, do lakote in totalnega kolapsa in 100000000% inflacije in propada države.

Wow, hudo, torej ima človeštvo na izbiro Stalina in neoliberalizem. Vsa čast internetu.
malikaliber
# 19.12.2017 ob 19:20
Nekdo sprašuje kaj je kapitalizem:
Kapitalizem=pohlep, pohlep je pa patološko stanje oziroma bolezen!
piarija
# 19.12.2017 ob 18:02
plače pa za zjokat...
Bivši uporabnik
# 19.12.2017 ob 17:23
Polovice Slovenije si lasti Bruselj , polovico pa Srbi. Danes se suženjstvu reče privatizacija.
Bivši uporabnik
# 19.12.2017 ob 16:39
Jp.. Polnijo se polnijo... Delniški, obvezniški in nepremičninski... In kmalu .. KABOOOOM.... Pa bo spet vekanje...Pa baje gre osel samo enkrat na led.. Še dobr, da gredo človeške ovce kolikokrat hočeš...
rubin
# 19.12.2017 ob 19:19
Bi minusarje prosil za obrazložitev, če do je zmožni. Sicer pa revija forbes pove vse. Tam neprestano raste premoženje najbogatejših... In ker raste hitreje od vsega kapitala, se ve komu pada...
rubin
# 19.12.2017 ob 19:09
fff, današnji kapitalizem je obsojen na propad, kajti akumulacija kapitala in korupcija naredita da odločevalci igre (politika) in sodniki (sodstvo) niso zagovorniki širokih množic ampak lastnikov kapitala. Tako se zakoni pišejo na roko kapitalistom, kar še dodatno koncentrira kapital v roke peščice. Na začetku je bil v ZDA kapital bolj razpršen in je bilo več konkurence itd. Potem, ker denar dela denar, je tendenca sistema v vedno večji koncentraciji, do tega da par družin obvlada gospodarstvo in preko korupcije kazi demokracijo in enakost pred zakonom. Rešit koncentracije je seveda progresivna obdavčitev bogastva in dediščin. Kar pa se, ker je politika skorumpirana Oz lobirana po ZDA narečju, ne zgodi.
Rešitev tega problema vidim v izsledljivem brezgotovinskem poslovanju v povezavi z prepovedjo vsakršnega zaslužka uradnih oseb mimo plače. Vem, se ponavljam, samo drugače ne bo šlo nič, politike, sodnike itd treba ločiti od kapitala.
In že če smo pri uspešnosti sistema, pojdi malo po getih ZDA, najbogatejše države sveta, kjer so nekateri zaposleni klošarji, ker ni za najemnino...
Alchemist
# 19.12.2017 ob 17:44
Kako je pa z javnim dolgom?
Svit-1
# 19.12.2017 ob 16:33
Mislim, 19. decembra izdajo napoved gospodarske rasti za letos.... Halo??
rubin
# 19.12.2017 ob 19:22
Mimobeznik : "Lahko pa imamo +4 % rast vsako leto in opazujemo, kako se obnavljajo ceste, šole, bolnice, višajo pokojnine, itd."
Če ciljaš na ZDA, se lahko samo smejim :)
black_barn
# 19.12.2017 ob 18:31
Mimobeznik
To so zgolj ugodnosti, ki jih uspešne države lahko omogočijo svojim državljanom. Zgrešil si bistvo.

Kaj je pa kapitalizem? Konkretno.
black_barn
# 19.12.2017 ob 18:13
Mimobeznik

Ne, to je le posledica dobro utečenega kapitalizma.

Super - kaj pa je to kapitalizem? V Švici imajo federalni zakon, ki prepoveduje delo ob nedeljah, pri nas parlamentarci pravijo, da je zaprtje trgovin ob nedeljah komunistično? V ZDA zdravstvo ureja prosti trg in imajo najslabše zdravstvo na svetu, če primerjaš glede na ceno. V Nemčiji imajo zakon, kjer morajo v velikih podjetjih v upravi sedeti predstavniki delavcev. Kaj je torej kapitalizem?

Ker tvoj ideološko zaslepljeni dvojček iz leve bi trdil, da v pravem komunizmu se pa cedita med in mleko.
black_barn
# 19.12.2017 ob 17:47
Mimobeznik
Gospodarska rast je zdravilo proti radikalni levici.

A ni zdravilo proti radikalni levici dober zdravstveni sistem, stabilne službe, normalne penzije itd?
rubin
# 19.12.2017 ob 19:26
Vse od osemdesetih se skoraj povsot, v Italiji, Nemčiji, ZDA itd kupna moč delavstva niža na račun bogatašev. Povprašajte malo kako je bilo pred tridesetimi leti malo Nemce, Italijane itd. To pa je zato, ker so razni Regani, Bushi itd delali za elite in ne množice
rubin
# 19.12.2017 ob 19:27
Barack Obama, ja, davek na dediščine in bogastvo je mizeren, zato ni za pričakovati čudeža..
danrr
# 19.12.2017 ob 18:49
In zdaj bodo banke začele vračati davkoplačevalski denar.
A ja ,pa cela Istra bo naša.
miki331
# 19.12.2017 ob 17:25
Blue-Star
isto kot 2008. Še poleti tistega leta so govorili da bo gospodarska rast trajala vsaj do 2013. Pojma nimajo.

A6
saj je lepo, da je rast... ampak še vedno nismo na predkriznem 2008 bdp nivoju. rast tudi ni posledica kakršnekoli politike na žalost.


V trenutku ko bo FED in ECB zares končal QE ne vem že kateri, no najbrž četrti še kar traja. Takrat bo šlo vse v franže in vsi bodo imeli le odprta usta kot leta 2008.
A6
# 19.12.2017 ob 17:19
saj je lepo, da je rast... ampak še vedno nismo na predkriznem 2008 bdp nivoju. rast tudi ni posledica kakršnekoli politike na žalost.
Geres*
# 19.12.2017 ob 21:57
Retoricno vprasanje: a so komu v gospodarstvu zaradi tega zvisal placo?
Bivši uporabnik
# 19.12.2017 ob 20:25
@rubin
No prvo bi rad omenil, da moji starši niso nikakršni bogataši. Ne bi se kvalificirali za nobeno od tvojih predlaganih obdavčitev, razen na nepremičnino.
Drugo kot drugo, to da imajo nekateri manj kot drugi, ni opravičljiv razlog, da bi morali zato nekaj vzeti tistim, ki so imeli bogatejše starše.
jankoP
# 19.12.2017 ob 20:21
Najboljsi davek je prometni davek. Vsakic ko prejmes denar placas par procentov, ni pomembno zakaj in kako. To je enostavno, za nadzirat in za obracunat, nobenega odbijanja, nobenga izogibanja, za bonus pa se tak davek pokoplje nepotrebne posrednike, ce se vsaka stvar podraza za 5% vsakic ko jo prodas naprej.
Bivši uporabnik
# 19.12.2017 ob 20:20
@rubin
Tovarn ogromno. Veliko večino elektronskih, tekstilnih in metalurških tovarn se je preselilo v Azijo, če slučajno nisi opazil.
Sicer pa poglejmo si še en problem davka na dedovanja. Torej, če ima država, v kateri živim ogromen davek na dedovanje, kar mi preprečuje, da svoje nepremičnine in podjetja prodam, ter z denarjem kupim nepremičnine in ostale naložbe v neki drugi državi in se tja preselim. Tako se izognem tvoji 70% obdavčitvi popolnoma.
Guinness
# 19.12.2017 ob 19:53
Ta članek ni nič drugega kot pranje možganov, očitno naročen s strani Soroša oz. njemu podobnim. Hočejo nadaljevati z nasilno imigracijo.

Da je to pozitivno ocenjen vpis tudi dosti pove o povprečnem komentatorju na tej strani.
anny22
# 19.12.2017 ob 18:25
Ponovno se dogaja pregrevanje gospodarstva. Sledi pok balona in tisto, kar smo že videli...
FranzFerdinand
# 19.12.2017 ob 23:56
@Geres*
Hvala za tvoj komentar. Vsaj en trezen pogled na trenutno situacijo. Meni osebno gre dobro, boljse kot v casu ex-yuge, ki sem jo tudi dozivel. Res pa je, treba je delat! Ne morem si privoscit tistega vinjaka ob kavici zjutraj ob osmih, ni vec ozimnice in poceni dopusta prek sindikata!
malidelnicar
# 19.12.2017 ob 21:39
Štrukelj že gre v akcijo s podporo slovenskih čegevar!
ivod
# 19.12.2017 ob 21:36
... bravo Miro ...
res sicer, da zdraharjev, povprečnežev in lenuhov, zavistnežev to ne razveseljuje ...
ker ... ker jim ni mar za državo ... ne prenesejo boljših, uspešnejših od sebe ...
...
jankoP
# 19.12.2017 ob 20:26
rubin, vsak otrok naj ima zastonj solanje itd., ce bi blo po moje, bi po srednji soli dobil v kesu izplacano solnino za faks, potem jo pa porabi ali za faks ali pa zapij.
Ampak tu ti razni davki na ne vem kaj ne morejo vec kot tolk pomagat. Koliko strasno sposobnih revezev poznas? Ja, ce bi imeli fotre milijonarje, bi morda bli milijarderji, ampak tudi brez takih fotrov niso revezi.
Bivši uporabnik
# 19.12.2017 ob 19:49
@rubin
Hja kje bi začel. Recimo "na dobiček 40%". Ne vem kaj točno misliš. Podjetja plačujejo davke na dobiček, ne lastniki. Če želijo lastniki ta denar koristiti, morajo plačati še davek na kapitalske donose. Skupno trenutno plačajo nad 50%, tako da ne vem, ali bi ti rad osnovo zvišal ali skupno znižal.
Potem pa davek na dediščino v višini 50% ali 70% ali karkoli že. Kako boš to sploh pobiral? Če nekdo potomcu zapusti firmo, ki nima delnic, kako boš ugotovil, koliko je ta firma vredna in kako boš od tega pobral 50% ali 70%? Bo država postala lastnik vsake srednje velike firme po smrti lastnika ali kako? Poleg tega noben pri zdravi pameti ne bi plačal tega davka. Svoje premoženje bi pred smrtjo raztalali družinskim članom, da se izognejo visokim davkom.
Potem pa še "davek na bogastvo". Zakaj točno naj bi bilo to obdavčeno? Bogastvo ti nič ne pomaga. Pomaga ti šele, ko ga za nekaj zapraviš in takrat plačaš davek, zato ne vem, zakaj bi bilo potrebno obdavčevati obstoječe bogastvo.
rubin
# 19.12.2017 ob 19:44
Davek na delo pa, za Slovenijo tam, do tisoč evrov nič, nato postopoma do 35% za pet tisoč in več mesečno. Seveda pa ne gre pozabiti na davek na nepremičnine. Prvih 30 kvadratov nič, nato do 60 kvadratov 1% vrednosti, nad 60 kvadratov pa 2% letno vrednosti. To za zgradbe. Velika naravna bogastva, reke, voda, velika polja, gozdovi pa po mojem bi morali biti državni, kot je nafta norveške. Ker služenje na naravi je čisto parazitstvo in nima funkcije alokacije kapitala
Gastrbajtr
# 19.12.2017 ob 18:34
Mislim, 19. decembra izdajo napoved gospodarske rasti za letos.... Halo??

Pa še pri tem ugibajo. Hudi strokovnjaki.
Geres*
# 19.12.2017 ob 22:06
Malo sem brala sedaj komentarje. Rekla bi samo, da to, da mi je kapitalizem, kakrsnega imajo v Zahodni Evropi ljubsi od socializma. Clovek pac mora biti motiviran za delo. Ne pa da se mu na placo upali 60% davek in odtrgljaji za socialne prispevke. Delavec v Zahodni Evropi je po mojih izkusnjah tudi bistveno bolj zasciten. Delam v tuji multinacionalki. Mirno lahko recem, da je se ta firma popolnoma razlicno obnasa v Sloveniji kot v Nemciji. V Nemciji strogo spostujejo locitev sluzba/delo, 8 urni delavnik itd. Pri nas ne, ker se jim seveda nic ne zgodi.
KLIPAN
# 19.12.2017 ob 21:30
Gre nam najbolje v zadnjih desetih letih.
Če pa poslušaš Sds-ovce, pa zgleda kot da smo pred bankrotom.
jerkos
# 19.12.2017 ob 21:01
Novica voda na mlin napovedanim "štrajkom".
Bivši uporabnik
# 19.12.2017 ob 20:10
@rubin
Poglej to iz očetovega vidika. Kaj če je on nekaj ustvaril ne samo zase, pač pa tudi za svoje potomce? Poleg tega visoka obdavčitev dediščine tako ali tako ne deluje, ker potem bodo ljudje pač manj zapustili in več porabili.
Bivši uporabnik
# 19.12.2017 ob 20:07
@rubin
Zakaj pa se je potem toliko tovarn preselilo iz Evrope in ZDA na Kitajsko in v razne Azijske države? Tudi večina svetovnega premoženja se nahaja v raznih davčnih oazah. Odseljevanje bogatih in beg kapitala ni nobena "tehnična težava". Je zelo realen problem.
jankoP
# 19.12.2017 ob 20:00
Rubin, tvoj foter najbrz nima velike firme, a?
Vsak je komunajzer s tujim denarjem, s svojim pa nihce.
malidelnicar
# 19.12.2017 ob 21:42
Se pa strinjam z BarakOrkbam-o v komentarjih.
Bivši uporabnik
# 19.12.2017 ob 21:21
@rubin
Verami, da mnoge države bogataše obmetavajo z državljanstvi.
rubin
# 19.12.2017 ob 19:59
Tukaj spet s tehničnimi zadevami opravičuješ. Pa bi se naredil zakon o obdavčitvi darovanja ustrezno.. Vse se da, samo hoteti je treba
Bivši uporabnik
# 19.12.2017 ob 19:54
@rubin
A ti resno misliš, da bo kdo plačeval takšne davke? Vsak z nekaj soli v glavi, ki ima kaj bogastva, se bo odselil. Potem pa ne boš več imel nikogar, ki bi kaj plačeval.
Bivši uporabnik
# 19.12.2017 ob 19:41
rubin

V bistvu pa so upraviteljica Država in ostali upravitelji največji kapitalisti. Z ustavo. Kako te zmanjšati? Ali res tako, da se vzajemni kapital daje z ustavo upraviteljem kar v last? Ko se jim veča pooblastila in z njimi olajšuje upravljanje in privatizacijo? Kako bolj celoto upoštevati? Tako da se jo kot lastnico vzajemnega kapitala taji še naprej. Se govori, kako da je družba na oblasti in kako družbeno oblast in upravitelje imamo, kako da je fino, če se jim čisto zaupa, vse, identiteto celote.... Ko se podobno kot v socializmu še vedno 'družbo ščiti' z oblastjo, ne pa pred njo? Ne lastniško-pravno. Ker to, da bi bilo socialistično, če bi družbo priznavali kot lastnico, ki sama ne bi bila deklarirana kot upravitelj, ki ne upravlja sama? Kar je drugače, kakor v socializmu, kjer se oblast in ljudstvo enači in kjer družba kao upravlja in je na oblasti, da je pravno kot lastnice potem ločeno od oblasti res ja ni. Kar je sicer logično, saj socializem na lastniško-pravno zaščito v bistvu ne da kaj dosti. Če bi jo priznali kot lastnico, ki ne upravlja sama, bi ji bili upravitelji potem kaj dolžni...

V ZRN je vzajemni kapital lastniško javni, ne pa z ustavo državni ali upraviteljev. Ker Država potem ni lastniško-prano odgovorna in kar se vzajemnega kapitala tiče dolžnik nikomur. Le da mi tega sploh ne razumemo, da pri nas je še vedno vse oblasti naklonjeno, ne pa davkoplačevalski celoti. Z ustavo celoto še naprej tajimo, da bi naj je upravitelji čim prej ne bi tako tajili ... To je oblastno in desno. Je po socialistično! Socializem ni leva opcija. In kot da se jo na tak način sploh upoštevati da. Ko se je v ustavi ne opredeli kot lastnice vzajemnega kapitala, ki sama ni upraviteljica. Lastnica pa ja. Ko si zato upravitelji, niti upraviteljica Država ne, ne lastijo vzajemnega kapitala, s katerim upravljajo.

Se ne da celote upoštevati. Če se je pač niti z ustavo v bistvu ne. In to, kako ohraniti za oblast vsa pooblastila, je edino, kar sploh imajo pred svojimi očmi. Antibistvo bistva v bistvu.
Bivši uporabnik
# 19.12.2017 ob 19:31
@rubin
V 70tih so imeli obdavčitev dobičkov nad 80%, pa je bila še vedno velika neenakost. Kakšen pa bi moral biti po tvoje davek na dobiček in kakšen davek na dedovanje?
rubin
# 19.12.2017 ob 19:31
Tudi drugi so svoje vredni, maš prav
viper81
# 19.12.2017 ob 16:37
Kaj vse bo šele zdaj svizec zahteval...
zapravico
# 20.12.2017 ob 08:32
Hm,torej lahko pričakujemo znižanje DDV ja ?
Kazalo