Prebivalce Cipra in vse, ki so imeli na tamkajšnjih bankah spravljen denar, je šokirala napoved, da bo država v zameno za 10 milijard evrov mednarodne pomoči verjetno prisiljena uvesti davek na bančne vloge. Foto: EPA
Prebivalce Cipra in vse, ki so imeli na tamkajšnjih bankah spravljen denar, je šokirala napoved, da bo država v zameno za 10 milijard evrov mednarodne pomoči verjetno prisiljena uvesti davek na bančne vloge. Foto: EPA
Frankfurtski delniški indeks DAX30 je pred dnevi prebil mejo 8.000 točk, pri kateri se je v preteklih letih pogosto zgodil preobrat. Tako je bilo tudi 7. marca leta 2000, ko je DAX pri 8.151 točkah dosegel (še vedno aktualen) zgodovinski vrh, nato pa do leta 2003 padel vse do 2.188 točk. Foto: Reuters


"Trgi po svetu so dogodke na Cipru relativno dobro prestali, saj padci tečajev po občutni rasti na začetku leta niso znatni. Vendar pa velja biti previden, saj nenačelnost oziroma različen pristop k reševanju vsakokratnih problemov otežuje dajanje verjetnosti določenim scenarijem. Pred približno enim letom je Hugh Hendry, ustanovitelj hedge sklada Eclectica, na neki okrogli mizi dejal, da se najbolj boji zaplembe premoženja, še pred tem pa je ekonomski zgodovinar Russel Napier povedal, da za investitorje največja nevarnost trajna izguba kapitala, do katere pride, ko ti nekdo zapleni tvoje premoženje," je za MMC povedal Peter Jenčič iz Alte.

Katera domina bo naslednja?
"Ciper nakazuje, da tudi v Evropi nismo imuni na take dogodke, kar je strašljivo in bi po mojem mnenju moralo imeti večji vpliv na poslabšan sentiment vlagateljev. Dejstvo, da je Ciper majhno gospodarstvo in relativno zanemarljivo za dogajanje v EU, ne more služiti za argument, da dogajanje v državi članici evroobmočja ni sistemsko. Pri Merrill Lynch so včeraj kot države, ki jih taka poteza mora skrbeti, omenili Grčijo in Slovenijo, Grčijo zaradi visokega dolga, Slovenijo pa kot morebitno naslednjo državo, ki bo potrebovala pomoč," je še povedal Peter Jenčič.

Finančne krivulje na Valu 202:

Kaj vse je morala obljubiti ciprska vlada v zameno za mednarodno pomoč?


Wall Street drugi dan zapored navzdol
Negotovost borznih vlagateljev je bila zaradi verjetne uvedbe davka na denarne vloge na Cipru v ponedeljek opazna tako na evropskih kot na ameriških borzah, najbolj pa so se pocenile delnice finančnih institucij. Newyorški Dow Jones (14.452 točk) je izgubil 0,43 odstotka, še vedno pa je več kot deset odstotkov višje kot ob vstopu v leto 2013. Po dolgi seriji postavljanja rekordnih vrednosti je normalno, da se kupci malo ohladijo, zaradi ultraohlapne Fedove politike (ta se po dvodnevnem sestanku, ki se začenja danes, gotovo ne bo spremenila) in visokih prilivov v vzajemne sklade pa se za konec bikovskega trenda ni treba bati.
V Italiji 17-odstotni padec novoregistriranih vozil
V Nemčiji je število novoregistriranih vozil februarja upadlo za dobro desetino. Še precej bolj prazni so bili avtomobilski saloni v Italiji, kjer je bil minus 17-odstoten. V Franciji in Španiji je bil februarski padec v primerjavi z istim mesecem lani 12-odstoten. Edina država, kjer je bilo prodanih več vozil, je Velika Britanija. Vse od oktobra 2011 število novoregistriranih vozil v Evropski uniji nazaduje. Februarja je bil padec 10,5-odstoten. Volkswagen je kljub 7,4-odstotnemu padcu prodaje (na trgih Evropske unije) povečal tržni delež na 24,6 odstotka. Z 12,6-odstotnim tržnim deležem sledi koncern PSA Group.

Tečaji delnic na Lj. borzi (19. marec):

LUKA KOPER

+1,06 %

8,60 EUR

KRKA
+0,40 %

48,75

GORENJE

+0,00 %

4,20
MERCATOR

+0,00 %

115,00
ZAV. TRIGLAV

-0,53 %

16,90

PETROL

-0,92 %

216,50

TELEKOM

-1,06 %

84,00

NOVA KBM

-19,36 %

1,004


Nova KBM vredna le še en evro

Boljši priokus je danes dopoldne na borzah pustil podatek o presenetljivi 0,8-odstotni januarski rasti italijanske industrijske proizvodnje na mesečni ravni. Analitiki so pričakovali 0,3-odstotni zdrs. Presenetil jih je tudi podatek nemškega instituta Zew o zaupanju vlagateljev. Marca je indeks Zew, ki meri razpoloženje 300 nemških vlagateljev, porasel z 48,2 na 48,5 točke in dosegel triletni vrh. Frankfurtski delniški indeks DAX30 se vseeno ni znebil negativnega predznaka. Popoldne ga je obremenil zlasti strah pred izstopom Cipra iz evrskega območja in dan je končal pri 7.947 točkah (-0,8 odstotka). Na Ljubljanski borzi je izstopalo strmoglavljenje Nove KBM na vsega en evro.