Prodaja Kolonela naj bi bila le navidezna, zakonca Šrot pa naj bi preko Atke Prime ostala prva v lastniški verigi pivovarne. Foto: MMC RTV SLO
Prodaja Kolonela naj bi bila le navidezna, zakonca Šrot pa naj bi preko Atke Prime ostala prva v lastniški verigi pivovarne. Foto: MMC RTV SLO
Šrotova veriga
Kako se bo spremenila Šrotova veriga lastništva, ki pelje od Atke Prime do Pivovarne Laško? Foto: MMC RTV SLO
Kolonel italijanski

Informacijo o spremembi lastništva je na spletnih straneh Ljubljanske borze objavila Pivovarna Laško in, kot kaže, ovrgla špekulacije, da je Boško Šrot prodal le 30 odstotkov Kolonela in sam ostal večinski lastnik družbe, ključne v lastniški verigi, ki vodi do Pivovarne Laško, izkazale za neresnične.

Predsednica upravnega odbora časopisne hiše Delo Andrijana Starina Kosem je bila na skupščini soglasno odpoklicana.

Tesna sodelavka Boška Šrota je za Radio Slovenija dejala, da bi bila tovrstna odločitev lahko le politična, saj so poslovni rezultati Dela nadpovprečni. Po informacijah Radia Slovenija naj bi Delo v četrtek objavilo intervju s Pierpaolom Ceranijem. Delo je v lasti Pivovarne Laško (80,83 %) ter Radenske (19,16 %; družba je v lasti PL-ja).


Za novo članico upravnega odbora družbe Delo je bila izvoljena Marjeta Zevnik.


Ugibanj o Šrotovih potezah je bilo več, in sicer da nekdanji prvi pivovar razprodaja premoženje, da želi novi lastnik povečati delež v Mercatorju in da prodaja le manjši deleža Kolonela ob ohranitvi ključnega dela lastništva. Zadnji se je že izkazal za neresničnega.

Potrjujem nakup deleža v Kolonelu, vendar za zdaj ne bom odgovarjal na nobeno vprašanje glede nakupa. Na vsa vprašanja bom odgovoril v petek oziroma v soboto.

Pierpaolo Cerani za STA


Šrot naj bi z navideznim umikom banke tudi skušal prisiliti v hitrejše reševanje pivovarne in povezanih družb, kar pa naj se mu ne bi izšlo. Dnevnikovi viri so namreč potrdili, da bodo banke upnice kmalu objavile razpis za skupno prodajo lastniških deležev Infond Holdinga v Laškem in Mercatorju.

Soršak že preverja morebitne spremembe lastništva
Novi lastnik Kolonela se mora v 30 dneh predstaviti tudi Uradu za varstvo konkurence, ki ga vodi Jani Soršak. Ta je nedavno poudaril, da morebitna sprememba lastništva "nikakor ne vpliva na že uvedene postopke, povezane s Pivovarno Laško". Soršak bo moprebitno spremembo lastništva preveril danes.


Skrivnost poplačila posojila Atke Prime?

Ugibanj o vzrokih za Šrotove poteze pa ni konec. Tako naj bi obstajala tudi možnost, da je Šrot Italijanom z dovoljenjem za vstop v lastništvo Kolonela le vrnil uslugo, ta pa naj bi bila povezana s presenetljivim poplačilom dolga Atke Prime NLB-ju. Vrnitev 2,5 milijona evrov dolga podjetja, ki je imelo še leta 2007 manj kot 700.000 evrov prihodkov, je namreč v bančnih krogih izzvalo nemalo začudenja.

Zavajajočih informacij, povezanih s poskusom reševanja Šrotovega lastništva, je bilo sicer več. Bančni viri so za Dnevnik kot slepilne manevre označili tudi domnevna jamstva ruskih bank, denar iz Švice za poplačilo Infondovega dolga in ponudbo nemškega sklada za nakup Mercatorja. Drži pa, da se je v torek na korespondenčni seji sestal nadzorni svet Kolonela in da so nadzorniki že razpravljali o vstopu novega lastnika v družbo, kar je potrdil prvi nadzornik Marjan Kovač.

Kolonel italijanski