Velenjska občina je bila ena najuspešnejših pri črpanju sredstev. Foto: BoBo
Velenjska občina je bila ena najuspešnejših pri črpanju sredstev. Foto: BoBo

Z evropskimi sredstvi so v Velenju izvedli večje naložbe, kot so Vila Bianca, poslovna cona Rudarski dom, prenova mestnega središča, sanacija zdravstvenega doma Velenje, obnova Vile Rožle, ureditev infrastrukture v naselju Škale-Hrastovec, poslovni center Standard in obnova Galerije Velenje.

"V novi finančni perspektivi računamo, da bomo pridobili čim več finančnih sredstev. Prijavljamo se na različne programe in čakamo na razpise države," so dejali na velenjski občini, ki je ena najuspešnejših slovenskih občin pri črpanju sredstev EU-ja.

Bo Bistrica ob Sotli vračala denar?
Vračanje sredstev medtem grozi Bistrici ob Sotli, saj jim država očita, da so projekt obnove cest naredili za prenizko ceno, torej premalo denarja, je dejal župan Franjo Debelak in dodal, da jim očitajo tudi, da ni bilo ustrezne dokumentacije, da so naredili eno analizo preveč in da je bilo obnovljenih manj cest, kot je bilo predvideno.

"Mi smo k sreči dobili cenejšega izvajalca, ker je šlo za rekonstrukcijo ceste, nismo potrebovali gradbenega dovoljenja, zato smo ta očitek države že zavrnili z argumenti, zdaj pa moramo ponovno dokazovati svoj prav. Morda je bila pri hitenju s končevanjem projekta res narejena tudi kakšna manjša napaka, na katero bi nas morali opozoriti že takrat, ko so nam nakazali denar, in ne šele zdaj, ko se od nas terja vračilo denarja," je dejal Debelak in ob tem izpostavil, da je zadeva že na sodišču.

"Vračanje bi pomenilo kolaps"
Občini Bistrica ob Sotli se tako obeta vračilo skoraj 300 tisoč evrov, ki jih je občina porabila leta 2013 za obnovo pet kilometrov cest v naselju Sveti Križ. Na občini sicer upajo, da jim bo uspelo dokazati, da so vsa sredstva porabili namensko v tem projektu in da nepravilnosti niso tako velike, da bi morali denar vrniti. Vračilo denarja za občino z vsega 1,8 milijona evrov proračuna ne bi bil lahek zalogaj.

"Resnično upam, da nam ne bo treba teh sredstev vračati, ker bi to v bistvu pomenilo kolaps za naš proračun. Zaradi tega potem ne bomo mogli izvesti predvidenih naložb v obnovo vodovoda in gradnjo čistilne naprave, ob tem pa bi za vračilo morali najeti še posojilo," je sklenil Debelak.