V Sloveniji stopnja motorizacije dosega 1,9 prebivalca na osebno vozilo. Foto: BoBo
V Sloveniji stopnja motorizacije dosega 1,9 prebivalca na osebno vozilo. Foto: BoBo

Dars je v božični-novoletni poslanici zbral prerez statističnih podatkov za preteklo leto. Kot je razbrati iz poslanice z naslovom V novo leto strpno in zbrano se je število zastojev na zaporo v zadnjem letu zmanjšalo in ustalilo.

Skrb vzbujajoče pa je, da opažanja voznikov, da je na cestah vedno več tovornih vozil, držijo, saj jih potrjujejo tudi v Darsu. Po njihovih podatkih se po slovenskih cestah vsak dan pelje tudi do 8.000 tovornih vozil.

V zadnjih 40 letih, toliko je namreč star odsek med Vrhniko in Postojno, se je povprečni letni promet s približno 8.000 vozili na dan dvignil na nad 50.000 vozil dnevno.

Za varnost so odgovorni tudi vozniki
Največ prometa so v Darsu zaznali na avtocestah ter hitrih in glavnih cestah. Med vsemi cestami so še vedno najvarnejše avtoceste, ki so 4,5-krat varnejše od glavnih cest in kar 7,3-krat varnejše od regionalnih cest.

Dars poudarja, da za varnost v času del na avtocestah še dodatno skrbijo. Tako so uvedli zapore z dvema pasovoma v obeh smereh, dela pa se trudijo opravljati predvsem v času, ko je prometa manj, če je le mogoče, delajo tudi ponoči. Za varnost pa lahko poskrbijo tudi vozniki sami, če se v primeru zastoja pravilno razvrstijo in upoštevajo navodilo njihovega informacijskega centra.