Dars gre za gradnjo cevi karavanškega predora v pogajanja s šestimi ponudniki. Foto: BoBo
Dars gre za gradnjo cevi karavanškega predora v pogajanja s šestimi ponudniki. Foto: BoBo

Strokovna komisija za izvedbo postopka javnega naročila za gradnjo vzhodne cevi avtocestnega predora Karavanke je po temeljitem pregledu vseh ponudb ugotovila, da so vse ponudbe nedopustne, so zapisali na Darsu in dodali, da se je postopek zato končal brez izbire. "Obenem smo v odločitvi zapisali, da bomo po njeni pravnomočnosti izvedli konkurenčni postopek s pogajanji," so dodali. Če ne bo pritožbe, bo odločitev Darsa pravnomočna 28. februarja.

V pogajanja gre šest ponudnikov

K oddaji ponudb bo Dars v postopku s pogajanji pozval šest ponudnikov, za katere je strokovna komisija ugotovila, da so dokazali usposobljenost in da zanje ne obstajajo razlogi za izključitev.

Poleg Cengiza bodo k oddaji ponudb pozvani še Implenia Österreich v konzorciju z Implenia Švica in CGP Novo mesto, Gorenjska gradbena družba v sodelovanju s češkim Metrostavom, Kolektor CGP z Rikom in turškim Yapi Merkezijem, sarajevski Euroasfalt s Cestnim podjetjem Ptuj ter grški J&P Avax.

Cengiz ostaja v igri

Dars je sicer lani za izvajalca del izbral turško podjetje Cengiz, ki je z 89,3 milijona evrov podal za najmanj 15 milijonov evrov cenejšo ponudbo od preostalih osmih ponudnikov, a se je postopek zaradi pritožb neizbranih ponudnikov znašel na državni revizijski komisiji. Ta je konec novembra odločila, da izbrana Cengizova ponudba zaradi sprememb v času samega postopka nedopustna in je odločitev o oddaji javnega naročila razveljavila.

Medtem ko v Sloveniji na izbiro izvajalca gradnje druge cevi predora Karavanke torej še čakamo, se je na avstrijski strani gradnja druge cevi predora, ki skupaj meri 7.948 metrov, začela že septembra. Avstrija in Slovenija naj bi mejo prebili leta 2022.

Dars v novo izbiro podjetja za predor Karavanke