Tudi pred Igorjem Bavčarjem so težki časi. Foto: MMC RTV SLO
Tudi pred Igorjem Bavčarjem so težki časi. Foto: MMC RTV SLO
Lastniška struktura Istrabenza ostaja za zdaj nespremenjena, zaradi neplačanih posojil pa naj bi obstajala tudi možnost likvidacije družbe. Foto: MMC RTV SLO

Maksima Holding bi sicer morala, zaradi odstopa od prevzema Istrabenza, družbam NFD Holding, Maksima Invest, Finetol, Daimond in Fidina plačati 20 milijonov evrov kazni, je poročal časnik Finance, a kaže, da se to ne bo zgodilo.

Podpisnice sporazum prekinile
Maksima Holding je na spletnih straneh Ljubljanske borze objavila, da so podpisniki sporazuma 31. decembra podpisali pogodbo o delni razveljavitvi sporazuma, s katero so razveljavili določbe sporazuma glede obveznosti skupnega nastopa pri objavi prevzemne ponudbe za delnice Istrabenza. Tako so formalno prekinili določila sporazuma, ki naj bi zaradi zunanjih okoliščin že pred tem postala nezavezujoča oziroma neizvršljiva.

Plačila kazni ne bo?
Poleg tega nobena podpisnica v roku, "kot ga določa obligacijski zakonik (za sklenitev glavne pogodbe šest mesecev od roka, določenega za njeno sklenitev, oz., če rok ni določen, od dneva, ko bi po naravi posla in okoliščinah pogodba morala biti sklenjena), ni zahtevala sklenitve tega sporazuma. S tem naj bi določila, po katerih bi morali skleniti sporazum o skupnem nastopu, postala brezpredmetna oz. neizvršljiva," so zapisali v Maksimi Holding.

Sporazum so družbe podpisale marca lani
Maksima Holding, katere večinski lastnik je predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar, je marca podpisala prevzemni sporazum, po katerem naj bi do 31. decembra odkupila delnice družb Staneta Valanta. Tega pa "zaradi bistveno spremenjenih okoliščin" ni storila, saj ni dobila zadostnih finančnih sredstev, poročajo Finance.

Po pogodbi bi morala Maksima Holding plačati 15 odstotkov odkupnega zneska za 25-odstotni delež Istrabenza, ki je bil v lasti preostalih petih omenjenih družb. Omenjeni delež je bil ob podpisu pogodbe vreden 129,9 milijona evrov, zdaj pa je le še 29 milijonov evrov. Kazen zaradi odstopa od pogodbe je 19,5 milijona evrov, čemur pa je treba prišteti še stroške, ki so jih družbe imele s posojili, z obrestmi in drugimi nadomestili iz posla. Četrtina Istrabenza tako ostaja v lasti petih Valantovih družb.

Na sestanku upnikov o prihodnosti Istrabenza
Kmalu pa bo tudi znano, kdaj bo na pobudo Petrola, tretjinskega lastnika koprske družbe, sestanek upnikov in večjih delničarjev koprske družbe, na katerem naj bi se dogovorili, kaj storiti z dolgovi Istrabenza. V kratkem naj bi sklicali tudi skupščino družbe, na kateri bodo skušali predčasno zamenjati nadzorni svet, ki se mu bo mandat iztekel 29. maja.

Po virih časnika Finance so se pred novim letom sestale tudi banke, pri katerih ima Istrabenz posojila, rešitve pa naj ne bi dosegli zaradi različnih zavarovanj posojil. Če se na sestanku upnikov ne bodo zmenili za zamenjavo dolgov v lastniške deleže, pa naj bi obstajala tudi možnost likvidacije Istrabenza.

C. R.