Poslovni izid iz poslovanja na ravni skupine je znašal 29,9 milijona evrov, kar je 13 odstotkov več od načrtov in 15 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Foto: MMC RTV SLO
Poslovni izid iz poslovanja na ravni skupine je znašal 29,9 milijona evrov, kar je 13 odstotkov več od načrtov in 15 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Foto: MMC RTV SLO
Droga Kolinska
Kljub visoki rasti nekaterih ključnih surovin je skupina Droga Kolinska dosegla 15,5 milijona evrov dobička iz poslovanja, kar je štiri odstotke manj kot načrtovano in osem odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Foto: MMC RTV SLO

V enakem obdobju lani so imeli za pet odstotkov nižje prihodke. Čisti dobiček znaša 12,2 milijona in za načrtovanim zaostaja za 27 odstotkov. Razlog je v višjih stroških obresti in še ne izvedeni načrtovani prodaji Mercatorja, pravijo na Istrabenzu.

Kapital Skupine Istrabenz je konec septembra znašal 247 milijonov evrov, oziroma 45 odstotkov manj kot konec leta 2007, ima pa tudi za 918 milijonov evrov finančnih obveznosti, kar je 24 odstotkov več kot konec 2007.

Posamezne družbe dosegale različno uspešnost
Holdinška družba Istrabenz v prvem devetmesečju izkazuje čisti poslovni izid v višini 8,8 milijona evrov. Od načrtovanega je nižji za 42 odstotkov. V letu 2007 je namreč Istrabenz prodal 12,56-odstotni delež v Mercatorju in tako realiziral 97 milijonov evrov prihodkov, letos pa so prihodki od prodaje deležev manjši od načrtovanih. Finančne obveznosti holdinške družbe so konec septembra znašale 534 milijonov evrov.

Področje prehrane je ustvarilo šest odstotkov več prihodkov od prodaje kot v enakem obdobju lani in kot je bilo načrtovano. Prodaja najbolj presega načrte na trgih Slovenije, BiH-a in Srbije. Prihodki od prodaje na področju turizma presegajo lanske za štiri odstotke, za načrtovanimi pa zaostajajo za 13 odstotkov. Družbe na področju plinske dejavnosti so dosegle 44,5 milijona evrov poslovnih prihodkov, kar je 39 odstotkov več kot v enakem obdobju lani in 12 odstotkov več kot načrtovano.

Tudi dejavnost energetskih sistemov nadaljuje s preseganjem poslovnih načrtov. Poslovni prihodki presegajo načrtovane za 70 odstotkov, od lanskih pa so nižji za 28 odstotkov, kar je posledica odprodaje družbe APC. Na področju informacijske tehnologije so v prvem devetmesečju poslovni prihodki presegli lanske za 89 odstotkov, načrtovane pa za 62 odstotkov.

Finančna kriza jim ne bo kvarila načrtov
Skupina Istrabenz kljub finančni krizi celoletne rezultate pričakuje v okviru načrtovanih. "Ocenjujemo, da bodo načrtovani prihodki od prodaje v višini 592 milijonov evrov preseženi, poslovni izid iz poslovanja pa se bo gibal v okviru načrtovanih 37 milijonov evrov," pravijo.

A. S.