Imre Balogh trdi, da investitor v zemljišče nekdanje tovarne KLI Logatec z DUTB-jem ni kontaktiral za nakup. Foto: BoBo
Imre Balogh trdi, da investitor v zemljišče nekdanje tovarne KLI Logatec z DUTB-jem ni kontaktiral za nakup. Foto: BoBo

Imre Balogh je na seji odbora DZ-ja za finance predstavil letno poročilo Družbe za upravljanje terjatev bank za leto 2017. Pri tem se je na kratko dotaknil tudi primera prodaje zemljišča na območju nekdanje tovarne KLI Logatec. "Investitor ni nikoli kontaktiral z DUTB-jem glede nakupa zemljišča v Logatcu, zato DUTB ni mogel neposredno prodati zemljišča investitorju," je zagotovil Balogh in dodal: "Informacije glede te transakcije smo prejeli naknadno, ko je bila odločitev tujega vlagatelja že sprejeta."

Sporni primer se nanaša na zemljišče propadlega podjetja KLI Logatec, ki ga je leta 2016 DUTB nasledil od nekdanje Factor banke. Kupilo ga je podjetje Svet Re, ki je nato s prodajo zemljišča po občutno višji ceni le nekaj dni pozneje precej zaslužilo, je poročal portal Siol.net. Na območju zdaj japonska multinacionalka Sumitomo Rubber Industries gradi tovarno medicinskih elastomerov. Podjetje Svet Re je torej nastopilo kot posrednik.

Luka Mesec je na seji odbora za finance izrazil dvom, da investitor ni pristopil do DUTB-ja. "Ne verjamem vašim navedbam, da do vas tuji investitor ni nikoli pristopil," je dejal in dodal: "Mislim, da je to nekaj, s čimer bi se moral ukvarjati kak drug organ, tudi protikorupcijska komisija." Balogh pa je dejal, da so vsa sredstva DUTB-ja objavljena na spletni strani slabe banke, banka pa občasno objavi tudi javni razpis za zbiranje ponudb za terjatve in sredstva. "Informacije so bile na voljo vsem vlagateljem," je odvrnil.

Za DUTB-jem "izjemno leto"
Glede očitkov, da DUTB posluje dobro zato, ker so bila nanj prenesena sredstva občutno podcenjena, zdaj pa deluje v ugodnem gospodarskem okolju, je Balogh odgovoril, da so ugodne gospodarske razmere povezane tudi z napori DUTB-ja pri prestrukturiranju in upravljanju sredstev, s katerimi so pred prenosom neustrezno ravnali. Slovensko gospodarstvo bi sicer težje doseglo rast, kot jo je. "Mislim, da je poslovanje DUTB-ja prispevalo h gospodarstvu Slovenije," je prepričan Balogh.

DUTB je sicer v letnem poročilu leto 2017 opisala kot izjemno leto. S prodajo sredstev in upravljanimi odplačili dolga je DUTB ustvaril 434,7 milijona evrov prilivov, kar predstavlja 21,5 odstotka prenosne vrednosti vseh sredstev. Dosežena je bila rekordna raven dobička po davkih, in sicer 67 milijonov evrov.

Sporni posli DUTB-ja?
Sporni posli DUTB-ja?