Na DUTB-ju pravijo, da je prenos nepremičnin pomagal širšemu krogu deležnikov. Foto: MMC RTV SLO
Na DUTB-ju pravijo, da je prenos nepremičnin pomagal širšemu krogu deležnikov. Foto: MMC RTV SLO
Mariborsko Pohorje
DUTB zanika, da je dolžan plačati 200.000 evrov stroškov. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

V Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB) so zatrdili, da so prevzem hotelskih nepremičnin opravili pregledno, po tržni vrednosti in v korist drugih upnikov, kar potrjujejo tudi poznejše cenitve, ki jih je naročil stečajni upravitelj, so zapisali. Navsezadnje pa so s tem omogočili tudi izvedbo zimske sezone in Zlate lisice, so posebej poudarili.

Po njihovih besedah je imel DUTB na vseh prevzetih nepremičninah hipoteke, večkrat večje od vrednosti nepremičnin, in če bi se prodajale v stečaju, bi ves izkupiček šel DUTB-ju. Ob tem so opozorili, da bi se ob morebitni prodaji v stečaju nepremičnine najverjetneje prodale po znatno nižji ceni. To bi pomenilo, da bi se zavarovana terjatev DUTB-ja zmanjšala v manjši meri, večji delež bi bil prenesen med navadne terjatve, katerih poplačljivost pa je manj verjetna. To pa bi tudi za druge upnike pomenilo, da bi se njihove možnosti za poplačilo znatno zmanjšale, so utemeljili svojo potezo.

Glede zahteve Dubrovskega po plačilu sorazmernega dela njegovih stroškov, ki naj bi po njegovem mnenju znašali 200.000 evrov, pa so v DUTB-ju pojasnili, da je takšna zahteva pravno neutemeljena, saj da več kot 80.000 evrov niso dolžni plačati.

Poleg tega morajo zaradi slabega stanja nepremičnin vanje vložiti kar nekaj denarja. ŠC Pohorje za to ni imel denarja, stečajni upravitelj pa je s preteklimi dejanji, tudi z odobritvijo določenih poslov, posredno že priznal prenos lastništva, so dodali.

Je popustil zaradi groženj?
Dubrovski je po pisanju Dela v svojem poročilu zapisal, da zaradi neposrednih groženj DUTB-ja ne namerava vložiti tožbe za izpodbijanje njenega morda spornega prevzema hotelov na Pohorju. Slaba banka je sicer kot lastnica ŠC-ja Pohorje tik pred stečajem oktobra lani na podlagi pogodb o nadomestni izpolnitvi z odkupom hotelov Arena, Videc in Bolfenk ter apartmajev Bolfenk iz stečajne mase del svojih starejših zavarovanih terjatev pobotala s kupnino za te nepremičnine.

Zato je Dubrovski DUTB pozval, naj v stečajno maso vplača vsaj pripadajoči del posrednih stroškov, ki se jim je po njegovem mnenju v škodo drugih upnikov izognila. A v poročilu je zapisal, da je DUTB njegov predlog zavrnil in mu zagrozil s prijavo nadzornim organom, odškodninskimi zahtevki in drugimi pravnimi sredstvi, če bo izpodbijal prenos lastništva. Dubrovski je zato druge upnike obvestil, da lahko tožbo za izpodbijanje morebiti spornih pravnih dejanj DUTB-ja še vedno vložijo sami do 16. aprila.