EBRD je izboljšal napoved gospodarske rasti za Slovenijo. Foto: EPA
EBRD je izboljšal napoved gospodarske rasti za Slovenijo. Foto: EPA

EBRD je januarja ocenil, da bo slovenski bruto domači proizvod (BDP) letos narasel za 1,6 odstotka. Prihodnje leto pa naj bi bila rast 2,3-odstotna. EBRD v 2015 in 2016 pričakuje rast zasebnih investicij in domače potrošnje, predvsem zaradi nizke stopnje inflacije. Zasebne investicije se bodo povečale zaradi nizkih obrestnih mer. Fiskalna konsolidacija in manj evropskih sredstev pa bosta še naprej zavirala državne naložbe.

Močnejša rast v državah evrskega območja, ki so glavni trgovinski partner Slovenije, in večja konkurenčnost države, ki je posledica nižjih stroškov dela in šibkejšega evra, bosta še okrepili delež izvoza v slovenskem BDP-ju.

Lani 2,6-odstotna rast
Slovenija je lani po ugotovitvah EBRD-ja na račun domače potrošnje in močnega izvoza dosegla 2,6-odstotno rast BDP-ja, medtem ko je inflacija ostala pri le 0,2 odstotka, predvsem zaradi nižjih cen goriva in hrane.

Različna izboljšanja napovedi
V preteklih tednih so napoved gospodarske rasti za Slovenijo izboljšali tudi v Evropski komisiji (2,3 odstotka), Organizaciji za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) (na 1,8 odstotka), Mednarodni denarni sklad (IMF) (na 2,1 odstotka) in v Uradu RS za makroekonomske analize (Umar) (na 2,4-odstotka).