Odstavljen z vodstva družbe ... Foto: BoBo
Odstavljen z vodstva družbe ... Foto: BoBo
Gašpar Gašpar Mišič
Gašpar Mišič je v prvem odzivu dejal, da je olajšan, ker se je agonija končala, in ponosen na narejeno. Foto: BoBo
Gašpar Gašpar Mišič
Gašpar Gašpar Mišič je bil prepričan, da bi ga nadzorniki lahko razrešili le, "če jih moti napredek v Luki". Foto: BoBo
Gašpar Gašpar Mišič
Prvi mož Luke Koper je prepričan, da dela dobro. Foto: BoBo
GGM: V volilnem letu je treba Luko izsesati
Gašpar Gašpar Mišič zapušča Luko Koper

"Glede na celotno situacijo čutim olajšanje, kajti ni bilo enostavno delati in sprejeti družbo v stanju, kot je bila, nekaj let brez stabilne in popolne uprave, in doseči takšne poslovne rezultate. Vrednost delnice in tržna kapitalizacija družbe sta se podvojili," je dejal po razrešitvi.

O tem, da je treba Luko Koper pred volitvami očitno izsesati, pa o tem, da bo glas na kongresu Pozitivne Slovenije namenil Zoranu Jankoviću ... in še čem, je Gašpar Mišič v Odmevih govoril s Slavkom Bobovnikom.

Gašpar Mišič je dodal, da so dosegli rekordne rezultate v zadnjem četrtletju lani, pa tudi v prvem letošnjem. "Za seboj puščam dobre poslovne rezultate," je poudaril. Kljub temu so ga razrešili, poslovni rezultati pa očitno ne štejejo oz. štejejo manj kot mnenja nekaterih članov uprave brez ustrezne podlage, je dejal Gašpar Mišič. "Ponosen sem na to, da mi je uspelo dejansko Luko Koper zbližati poslovnim partnerjem, povrniti zaupanje v Luko in delnico," je še dejal.

Rezultati plod prejšnjega vodstva
Prva nadzornica Alenka Žnidaršič Kranjc je na vprašanje, kako je mogoče, da so poslovni rezultati nad pričakovanji, če uprava ne bi bila stabilna, odvrnila, da bi se verjetno morali vprašati, zakaj so zamenjali prejšnjo upravo. Rezultati, dobri ali slabi, se pokažejo šele čez nekaj časa in ne morejo biti rezultat dela zadnjih 14 dni, je dejala. "Luka Koper je družba, ki je stabilna in dolgoročno lahko dosega dobre rezultate. Škodimo ji, če stalno spreminjamo vodenje uprave, nadzornega sveta ..." je dejala Žnidaršič Kranjčeva.

Na vprašanje, zakaj so se odločili za zamenjavo Gašparja Mišiča, in ne za koga drugega (član uprave za finance Jože Jaklin je v pismu nadzornikom namreč nanizal več očitkov zoper Gašparja Mišiča, med drugim, da krši poslovnik in znotraj uprave sprejema odločitve s preglasovanjem), pa je odgovorila, da je za vodenje in sodelovanje uprave odgovoren njen predsednik.
Do poletja Andraž Novak
Štirje nadzorniki so glasovali za razrešitev, štirje proti, eden pa se je vzdržal. Pretehtal je glas Žnidaršič Kranjčeve. Zaplet z neodločenim glasovanjem so s pomočjo pravnikov reševali več kot dve uri. Prevladal pa je t. i. zlati glas predsednice nadzornikov.

Naslednik odstavljenega Gašparja Mišiča bo do poletja še dozdajšnji član uprave Luke Koper, zadolžen za prodajo in operativo, Andraž Novak, temu pa bo sledil razpis za novega direktorja. Po poročanju Financ pa naj bi se za nadaljnje vodenje Luke Koper državni lastniki pogovarjali z nadzornikom Radom Antolovičem, ki naj bi bil tisti, ki se je na današnji seji vzdržal pri glasovanju o zaupnici Gašparju Mišiču.

Popovičev obisk
Na sejo nadzornega sveta Luke Koper je po izreku sodbe, v kateri je bil nepravnomočno obsojen na tri leta zapora, prišel koprski župan Boris Popovič v spremstvu Sabine Mozetič, predstavnice lokalne skupnosti v nadzornem svetu, ki je bila danes prav tako nepravnomočno obsojena na leto dni zapora, in razložil, da predsednik uprave Luke Koper Gašpar Gašpar Mišič do tedaj še ni bil razrešen.

S prihodom Mozetičeve je bilo na seji nadzornega sveta Luke Koper navzočih vseh devet nadzornikov.

Prepričan o svojem obstanku
Gašpar Gašpar Mišič je pred sejo izrazil prepričanje, da bo ostal na čelu Luke Koper. Obtožbe prvega finančnika Jožeta Jaklina ga ne skrbijo, saj je prepričan, da mu glede uspešnosti ne morejo ničesar očitati.

Kot je znano, je Jože Jaklin nadzornikom poslal pismo, v katerem Gašparja Mišiča obtožuje kršenja poslovnika. Med očitki je tudi neuspešna reorganizacija v obliki večdnevnih sej vodstva, ki jih predsednik uprave zaradi neorganiziranosti pogosto prekinja in izgublja čas z dolgimi monologi, je v četrtek poročal Radio Slovenija.

Gašpar Mišič: Pismo je plod užaljenosti
Gašpar Mišič je sicer prepričan, da je Jaklin pismo napisal iz užaljenosti, zato sam vztraja pri trditvi, da mu glede uspešnosti ni mogoče česa očitati, prej nasprotno, in da bi ga lahko nadzorniki razrešili le, če jih "moti napredek v Luki", je za Radio Slovenija poročala Nataša Ugrin Tomšič.

Prvi mož Luke Koper tako Jaklinovo pismo označuje za navadno mnenje, ki ni podkrepljeno z argumenti, a priznava, da manjši del navedb le drži. Jaklinovo užaljenost Gašpar Mišič pripisuje novemu določilu v pogodbah o vodenju poslov, da so vodje enot in člani uprave dosegljivi tudi zunaj delovnega časa, če je to nujno za delovni proces. Dejal je namreč, da se mu Jaklin ves konec tedna ni oglašal na telefon in da misli, da je "nesprejemljivo, da neki član uprave, ki je na individualni pogodbi, ki mimogrede zasluži 11 tisoč evrov bruto in več na mesec, čez vikend izklopi telefon, in celo po tem, ko se ga vpraša, kaj se je zgodilo, grobo odgovori: 'Jaz hočem imeti mir!'".

Gašpar Mišič tudi zavrača trditve, da nima popolne podpore v upravi, in nasprotno trdi, da je ta trdna in da preglasovanj, razen v redkih primerih, ni bilo. "Vse navedbe gospoda Jaklina, o tem sem prepričan kot predsednik uprave in za tem odgovorno stojim, so zavržene ob vpogledu in pregledu zapisnikov sej uprave."

Glasovati mora vsaj pet nadzornikov
Delničarji Luke Koper so na skupščini sredi marca sprejeli spremembe statuta družbe, po katerem je za sklepčnost nadzornikov potrebna navzočnost petih (vsaj polovica) od devetih članov nadzornega sveta, in ne več šestih (dve tretjini). S tem je odpoklic prvega moža Luke Koper teoretično mogoč.

Januarja, pred spremembo statuta, namreč o tem niso mogli glasovati, ker so bili na seji le predstavniki kapitala (pet članov), ni pa bilo treh nadzornikov iz vrst zaposlenih in predstavnice lokalne skupnosti.

GGM: V volilnem letu je treba Luko izsesati
Gašpar Gašpar Mišič zapušča Luko Koper