SE bo država tokrat znebila Gašparja Mišiča? Foto: BoBo
SE bo država tokrat znebila Gašparja Mišiča? Foto: BoBo

Spremenjeni statut bi državi med drugim omogočil zamenjavo Gašparja Mišiča, ki je nadzornemu svetu zaradi obstrukcije predstavnikov delavcev ni uspelo izpeljati. Tako je država pritrdila društvu malih delničarjev Slovenije (MDS), ki je zaradi statuta vložilo izpodbojno tožbo.
Uprava Luke mora zdaj sklicati novo skupščino; pričakovati je, da bo zavlačevala, a zadnji rok, do katerega mora biti skupščina izvedena, je 24. marec. Na njej bodo znova glasovali o spremembah statuta, ki so pravzaprav skoraj iste, kot so jih izglasovali na oktobrski skupščini. Ker pa je MDS vložil izpodbojno tožbo, te spremembe še ne veljajo. Da bi presekali ta položaj, se je Sod odločil za sklic nove skupščine.
MDS zadovoljen
V društvu malih delničarjev so zdaj zadovoljni, pravi njihov predsednik Rajko Stanković: "V društvu smo ves čas trdili, da mora tudi pri nas veljati vladavina prava in očitno so v Sodu ugotovili, da je njihova prvotna zahteva v neskladju z zakonodajo in v izogib dolgotrajnemu pravnemu boju so se odločili razveljaviti sklep in predlagati drugačen sklep, ki je skladen z zakonodajo. V primeru, da bo tak sklep potrjen na skupščini, društvo nima več pravnega interesa za nadaljevanje boja na koprskem sodišču."
V novem statutu so sicer umaknili predlog, da delavski direktor družbe ne zastopa navzven, več pozornosti pa vzbuja predlog, kako urejati sklepčnost nadzornega sveta. Na zadnji seji so namreč štirje člani, predstavniki delavcev in lokalne skupnosti, predčasno zapustili sejo in tako onemogočili Mišičev odpoklic. Po novem mora biti za imenovanje in odpoklic člana uprave na seji navzočih vsaj polovica nadzornikov, vsaj polovica od teh mora biti predstavnikov kapitala.