Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

Slovenski nabavniki, ki prvi zaznajo morebitne spremembe na trgu naročil, so avgusta zaznali rahlo ohlajanje. "Če je bil julijski indeks 63,3, znaša avgustovski 53,4, kar še vedno pomeni rast proizvodne aktivnosti," je povedala predsednica Združenja nabavnikov Marina Lindič. Rahel upad je avgusta že tradicionalen, pojasnjuje Lindičeva. Zaradi počitnic in kolektivnih dopustov se namreč produktivnost v podjetjih nekoliko zmanjša.

Kar nekoliko odstopa, je indeks novih naročil. Ta bo namreč pod 50, še julija je znašal 68, vsi drugi podindeksi ostajajo visoko. "Tako proizvodnja, zaposlenost, dobavni roki kot zaloge surovin pa ostajajo tudi v avgustovskem proizvodnem indeksu nadpovprečne, torej imamo že 14. mesec zapored rast proizvodnega indeksa."

Sorodna novica Pomanjkanje čipov zavira okrevanje trga

Med panogami po naročilih ni večjih razlik, z izjemo avtomobilske industrije. Podjetja iz avto-moto panoge imajo namreč težave zaradi prekinjenih dobavnih verig. "Ne morejo proizvajati na taki ravni. Sicer naročila so. A težave so še vedno pri dobavi elektronskih komponent in plastičnih materialov," je pojasnila Lindičeva.

Glede na to, da povpraševanje presega ponudbo, se je avgusta nadaljevala tudi visoka rast stroškov in zaračunanih cen. In čeprav so podjetja še vedno nekoliko zaskrbljena zaradi epidemije, vsaj v evroobmočju zaposlujejo najhitreje v zadnjih 21 letih.