Svetlobe na koncu predora, o kateri je premier govoril pred meseci, gradbinci ne morejo in ne morejo uzreti. Foto: EPA
Svetlobe na koncu predora, o kateri je premier govoril pred meseci, gradbinci ne morejo in ne morejo uzreti. Foto: EPA

Pri premierju Borutu Pahorju je potekal delovni posvet o izrednih razmerah v gradbeništvu in morebitnih izrednih ukrepih vlade za sanacijo nastalih razmer. Na sestanku se jim je uspelo dogovoriti le, da bo vlada preučila možnost ustanovitve direktorata za gradbeništvo, ki bi omogočal boljšo povezavo gradbincev in države pri javnih naročilih. Gradbinci so znova opozorili na težave, s katerimi se spopadajo. Večkrat so že poudarili, da bi k njihovemu izhodu iz težkega položaja pripomogel zagon novih infrastrukturnih projektov, a o tem na sestanku ni bilo govora, je za TV Slovenija poročala Vesna Zadravec.

V tem trenutku so največja težava razmere, v katerih so se znašli podizvajalci, je pred srečanjem dejala gospodarska ministrica Darja Radić. "Situacija se je od lani malo spremenila, gradbeni sektor je v določenem delu oživljen," je dejala ministrica in dodala, da so v tem trenutku največja težava podizvajalci.

Izhod ministrica vidi v kar najhitrejši oživitvi investicijskega cikla. Gradbena podjetja bi se po njenih besedah morala povezati v konzorcije, nato jim lahko vlada pomaga tudi pri iskanju poslov v tujini. "Na tem področju delamo," je poudarila ministrica in izpostavila primer olimpijskih iger v Sočiju v Rusiji, pa tudi vlaganja v učinkovito rabo energije v bolnišnicah ter drugih javnih stavbah.

Poleg predstavnikov vlade so se posveta udeležili tudi predstavniki Gospodarske zbornice Slovenije, Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije in bank.

Krizi ni videti konca
Slovensko gradbeništvo je panoga, ki jo je kriza najbolj prizadela. V Sloveniji so se pod težo krize zlomili večji gradbinci, med njimi tudi SCT, ki mu grozi stečaj, posledično pa se z velikimi težavami spopadajo tudi njihovi podizvajalci.

Vlada je že na začetku letošnjega januarja sprejela osem sklopov ukrepov za sanacijo gradbeništva v Sloveniji. Ti med drugim zajemajo zagon infrastrukturnih projektov, energetsko sanacijo stavb ter preprečevanje plačilne nediscipline in dela na črno.