Po premoženju je Hypo Leasing druga družba v Sloveniji, takoj za Darsom. Foto: MMC RTV SLO
Po premoženju je Hypo Leasing druga družba v Sloveniji, takoj za Darsom. Foto: MMC RTV SLO

Polovico 2,57 milijarde evrov vrednega premoženja ima Hypo Leasing v nepremičninah. Zlasti med letoma 2005 in 2008 je Hypo Leasing nepremičnine pridobil večinoma po načelu sale and lease back. Torej je lastnik nepremičnino prodal Hypo Leasingu in jo takoj vzel v zakup. Cene, po katerih je Hypo odkupoval nepremičnine, so bile visoke, poročajo Finance, zato bi jih zdaj težko prodali brez izgube.

Posli z Vegradom, Pogačarjem, Jankovići
Ker je gradbeni sektor v težavah, nepremičninski trg pa stoji, se lahko pojavijo težave z odplačevanjem lizingov, Hypo pa z likvidiranjem takšnih naložb. Samo v Ljubljani ima namreč za lizinška družba po informacijah Financ v lasti prek tisoč najrazličnejših nepremičnin - od stanovanjskih in poslovnih do zemljišč.

Tako je na primer za posle z Vegradom in hčerinskimi družbami po neuradnih podatkih slovenski Hypo izpostavljen vsaj za 80 milijonov evrov. Financirali so tudi več zemljišč, ki naj bi postala zazidljiva za splošno stanovanjsko gradnjo. Finance poročajo, da so med temi posli tudi posestvo Jesenkovo v lasti Electe bratov Janković in bližnji travnik podjetja VAZ oziroma Zdravka Šinka. Med poslovnimi stavbami je najbolj znan primer Ram Investa Igorja J. Pogačarja in stavbe na Dimičevi, v kateri ima zdaj prostore Nacionalni preiskovalni urad.

Senica zatrjuje, da odplačuje lizing
Večer je razkril, da je Hypo Leasing od Mira Senice kupil tudi vilo na Barjanski v Ljubljani, v kateri ima odvetniško pisarno, Senica pa je vilo vzel v zakup. Enako kot Electa tudi Senica zatrjuje, da redno plačuje obveznosti, medtem ko Pogačar po javno znanih podatkih notranjemu ministrstvu stavbo na Dimičevi oddaja za višji znesek, kot znašajo lizinške obveznosti.

Ob nepremičninah imajo v lasti tudi od 15 do 20 tisoč vozil ter tovorna vozila, ki jih ima največ v zakupu Viator & Vektor Zdenka Pavčka. Tudi Vegrad je imel od Hypa v zakupu del gradbene mehanizacije, ki pa so jo že zaplenili.