Po iztisnitvi malih delničarjev Perutnina Ptuj verjetno kmalu ne bo več delniška družba. Foto: BoBo
Po iztisnitvi malih delničarjev Perutnina Ptuj verjetno kmalu ne bo več delniška družba. Foto: BoBo

V Perutnini Ptuj pa je bila včeraj verjetno zadnja skupščina delničarjev. Večinski lastnik, skupina MHP, je dosegla iztisnitev skoraj 4 tisoč malih delničarjev, ki so imeli skupaj 0,8 odstotka delnic. A večina iz lastništva družbe izključenih delničarjev ne bo dobila niti odpravnine, saj jih kar 2.600 svojih delnic še ni preneslo z ukinjenih registrskih računov. "Teh 2.600 delničarjev žal ne bo prejelo nikakršne odpravnine, v kolikor ne bodo prenesli svojih delnic iz ukinjenih registrskih računov," je povedal predsednik vseslovenskega združenja malih delničarjev Kristjan Verbič.

Z iztisnitvijo skoraj 4 tisoč malih delničarjev je skupina MHP postala edina lastnica Perutnine Ptuj. Vseslovensko združenje malih delničarjev, ki je temu nasprotovalo, bo verjetno skušalo doseči višjo denarno odkupnino od ponujene. "Želimo vendarle preučiti možnosti za višjo denarno odpravnino. Ta je namreč ista, kot je bila tudi v prevzemni ponudbi 22,34 evra na posamezno delnico," je pojasnil Verbič.

Večina malih delničarjev ne ve, da imajo v lasti delnice Perutnine
A večino od 612 tisoč evrov odkupnine bo po 1. septembru prejela država. Veliko malih delničarjev namreč niti ne ve, da imajo v lasti delnice Perutnine Ptuj. Največja mala delničarka celo za dobrih 10 tisočakov, povprečno pa za 233 evrov na delničarja.

Predstavnikom malih delničarjev pa ni uspelo doseči niti izplačila dobička. 8,5 milijona evrov ali 0,78 evra dividende na delnico bo ostalo nerazdeljenih. "Bomo preučili možnost, ali je z izpodbojno tožbo moč doseči vendarle vsaj izplačilo tega natečenega dobička," je še napovedal Verbič. Sicer pa po iztisnitvi malih delničarjev Perutnina Ptuj verjetno kmalu ne bo več delniška družba.

Slovo malih delničarjev Perutnine Ptuj