Prevzemnik za delnico ponuja 17,82 evra, kar je tudi najvišja cena, po kateri so v zadnjem letu kupovali delnice. Foto: BoBo
Prevzemnik za delnico ponuja 17,82 evra, kar je tudi najvišja cena, po kateri so v zadnjem letu kupovali delnice. Foto: BoBo

Prevzemna ponudba za 1.015.658 delnic je veljavna do vključno 22. maja, prevzemnik pa ni določil praga uspešnosti, je razvidno iz ponudbe, objavljene v časopisu Večer.

Ciljna družba je izdajatelj 10.912.500 navadnih prosto prenosljivih imenskih kosovnih delnic, ki so izdane v nematerializirani obliki in vpisane v centralnem registru vrednostnih papirjev. Z njimi se sicer ne trguje na organiziranem trgu vrednostnih papirjev.

Do dokončnega prevzema po soglasju AVK-ja

Cena, navedena v tej prevzemni ponudbi, se nanaša na določila kupoprodajne pogodbe za nakup 9.896.842 delnic, sklenjene 20. novembra lani s Sijem. Glede na to, da ta pogodba dopušča možnost naknadnega povišanja cene delnice, so prevzemniki pojasnili, da se lahko s tem dvigne tudi cena, navedena v prevzemni ponudbi.

MHP je do dokončnega prevzema ptujske skupine od skupine Sij sicer prišel sredi februarja, ko je poslu zeleno luč prižgala Agencija za varstvo konkurence (AVK) in ukrajinskemu holdingu izdala soglasje za prevzem. Za večinski delež v družbi so odšteli 176,30 milijona evrov.

VZMD razočaran nad prevzemno ceno

V Vseslovenskem združenju malih delničarjev (VZMD) so ob objavi prevzemne ponudbe izrazili začudenje in razočaranje nad prevzemno ceno. Glede na dejstvo, da se je v času procesa prodaje večinskega deleža (90,69 odstotka) v medijih po njihovih navedbah pojavljal podatek o kupnini 270 milijonov evrov, kar bi pomenilo 27,28 evra na delnico, se v VZMD-ju sprašujejo, kje je nastala razlika med 27,28 in 17,82 evra za delnico družbe, saj bi prva cena za 4.528 malih delničarjev skupaj predstavljala dodatnih 9,6 milijona evrov potencialne kupnine.

V VZMD-ju prav tako ne vedo, kako naj se delničarji odločijo za sprejem ponudbe, če očitno končna cena še ni niti določena, trenutna pa je celo nižja od tiste, ki naj bi jo v pogajanjih ponujal izpadli francoski interesent LDC. V združenju, kjer zastopajo več kot 500 delničarjev, zato prevzemne ponudbe ne bodo sprejeli, dokler se dodatno ne prepričajo o dejanski višini ponudbe in možnostih za dosego višje denarne odpravnine v sodnem postopku, ki so ga že sprožili.

Za MHP prva tovrstna združitev v evropskem prostoru

Skupščina ptujske družbe je sicer februarja na izredni skupščini imenovala pet novih nadzornikov. Nadzorni svet, ki ga vodi Uroš Ilić, se je že tudi sešel in imenoval tri člane uprave – novi predsednik uprave je postal Enver Šišić.

Iz MHP-ja so ob tem sporočili, da je to za njih prva tovrstna združitev v evropskem prostoru. Končni znesek kupnine bo znan po prejemu revidiranih rezultatov Perutnine Ptuj za preteklo leto, v katerem je bil narejen skrbni pregled. Potrebna tržna vrednotenja neto poštene vrednosti sredstev in drugih izračunov združitve poslovnih rezultatov pa še niso končana, so navedli.

Predsednik upravnega odbora skupine Sij Andrej Zubitski je dejal, da so od vstopa v živilsko podjetje v letu 2015 zagotavljali "stabilno lastništvo in finančno sposobnost, dobre vodstvene in poslovne prakse, predvsem pa uspešno poslovanje".