Koncesijo izvajanja javne službe razsvetljave bo dobilo podjetje Ljubljanska parkirišča in tržnice, ki je v 100-odstotni lastni MOL-a. Foto: Javna razsvetljava
Koncesijo izvajanja javne službe razsvetljave bo dobilo podjetje Ljubljanska parkirišča in tržnice, ki je v 100-odstotni lastni MOL-a. Foto: Javna razsvetljava

Ljubljanski župan Zoran Jankovič je očitke opozicijskih svetnikov, da je motiv za zamenjavo izvajalca kapital, zavrnil in zatrdil, da je razlog zaščita javnega interesa. Odlok, ki ga je z 21 glasovi "za" sprejel mestni svet, pomeni reorganizacijo izvajanja javne službe, saj bo to namesto zasebnega opravljalo podjetje v 100-odstotni lasti MOL-a, pojasnjuje urad župana.

Spremeba lastništva vzrok za zamenjavo
Prav sprememba lastništva v podjetju Javna razsvetljava je po besedah Zorana Jankoviča glavni razlog za zamenjavo koncesionarja. MOL, ki je 43-odstotni lastnik Javne razvestljave, je za spremembo lastništva izvedel šele na skupščini podjetja, ko so novi večinski lastniki zamenjali nadzorni svet. MOL je tako ostal brez nadzornikov. Vodstvo podjetja je pred spremembo lastništva napovedalo, da bodo zaposleni svoj delež prodali MOL-u, kar pa se ni zgodilo. 51,15 odstotka družbe je tako v lasti podjetja Enluks.

Jankovič: Odškodnine ne bo
MOL je septembra vložil tožbo za razveljavitev koncesijske pogodbe, delež delavcev iz Javne razsvetljave pa je podjetje zapustil in se zaposlil v LPT-ju. Zato Jankovič dvomi, da je Javna razsvetljava še sposobna izvajati koncesijo. Podjetje je ob odvzemu koncesije upravičeno do odškodnine, pri čemer pa župan opozarja, da Javna razvetljava v bilanci na račun izvajanja koncesije izkazuje izgubo, zato ne je ne bo mogla uveljaviti.

Nasprotniki odvzema koncesije so županu med drugim očitali, da skuša kriti nepravilnosti za nazaj, imeli pa so tudi pomisleke, da bo LPT sposoben izvajati to dejavnost. Jankovič težav ne pričakuje in poudarja, da je vsa oprema, vključno s programskim delom in infrastrukturo, v lasti MOL-a.