Forum Boao je znan tudi kot azijski Davos. Foto: AP
Forum Boao je znan tudi kot azijski Davos. Foto: AP

Li je o odpiranju kitajskega gospodarstva govoril na forumu Boao na otoku Hainan govoril le teden dni po tem, ko je Peking zagnal kampanjo, s katero želi v azijsko velesilo znova privabiti tuje družbe, da bi prispevale h krepitvi gospodarstva, ki so ga močno prizadela tri leta pandemije covida-19 s strogimi omejitvenimi ukrepi.

A kot piše Reuters, so možnosti za hitro okrevanje kitajskega gospodarstva pod vprašajem zaradi napetih odnosov z ZDA in njenimi zahodnimi zaveznicami zaradi dobrih odnosov Pekinga z Moskvo v času vojne v Ukrajini, groženj Tajvanu in zaskrbljenosti zaradi uporabe občutljivih tehnologij.

V svojem prvem govoru po prevzemu vodenja kitajske vlade je Li napovedal podporo zasebnim podjetjem in rahljanje regulatornih pravil.

"Ne glede na spremembe v svetu se bomo vedno držali reform in odpiranja. Uvedli bomo vrsto novih ukrepov za lažji dostop do trga. Optimizirali bomo poslovno okolje, da bodo lahko državna podjetja izboljšala poslovanje, zasebna in tuja podjetja pa bodo lahko pogumnejša pri naložbah," je dejal Li, ki je ta mesec prevzel položaj predsednika kitajske vlade.

S tem se je Li odzval tudi na nedavne pretrese v ameriškem in evropskem bančnem sektorju, ki so okrepili strahove glede usode močno zadolženih projektov pod okriljem lokalnih kitajskih oblasti.

Španski premier je na forumu pozdravil prizadevanja Kitajske za zagotovitev miru v Ukrajini, potem ko je Peking predstavil mirovni načrt v 12 točkah. Foto: Reuters
Španski premier je na forumu pozdravil prizadevanja Kitajske za zagotovitev miru v Ukrajini, potem ko je Peking predstavil mirovni načrt v 12 točkah. Foto: Reuters

"Samozavestna, odprta in na delitev pripravljena Kitajska mora biti sila za svetovno blaginjo in stabilnost," je dejal kitajski premier v družbi predsednikov vlad Malezije, Singapurja in Španije.

"Marec boljši kot januar"

Do novega zagona kitajskega gospodarstva bo še dolga pot, saj je poslovno zaupanje na Kitajskem močno načeto po treh letih strogega mejnega nadzora in številnih zaprtij javnega življenja, kar je še posebej vplivalo na razpoloženje tujih družb do poslovanja na kitajskem trgu.

Stroge proticovidne ukrepe so kitajske oblasti odpravile lani decembra in po besedah Lija se že kažejo znaki okrevanja. "Glede na zadnje podatke je marčni gospodarski položaj boljši od januarskega in februarskega," je poudaril Li.

Kitajska si je sicer ta mesec na rednem letnem zasedanju ljudskega kongresa za letošnji cilj postavila okoli petodstotno gospodarsko rast, kar sicer predstavlja eno najnižjih številk v več desetletjih, a kot je opozoril kitajski premier, tudi tega cilja ne bo lahko doseči. To je sicer veliko nižji cilj, kot ga lahko doseže po prepričanju Mednarodnega denarnega sklada in nekaterih analitikov.

Kitajska v zadnjih tednih vse večkrat ponavlja obljube o odpiranju gospodarstva, da bi privabila tuje družbe. Foto: Reuters
Kitajska v zadnjih tednih vse večkrat ponavlja obljube o odpiranju gospodarstva, da bi privabila tuje družbe. Foto: Reuters

Zahod se trudi zmanjšati odvisnost od Kitajske

ZDA si skupaj z zaveznicami prizadeva v zadnjem času zmanjšati pretirano odvisnost zahodnih gospodarstev od kitajskih dobaviteljev in po drugi strani preprečiti Kitajski dostop do naprednih tehnologij.

Kitajski premier se je zato zavzel za izogibanje "novi hladni vojni" in protekcionizmu, s tem pa podprl nasprotovanje Pekinga zahodnim sankcijam proti njihovim tradicionalnim zaveznicam, tudi Rusiji, Severni Koreji in Iranu. "Vztrajamo, da je treba razlike in spore med državami reševati na miren način in da moramo svetovni mir varovati skupaj," je sklenil Li.

Tudi španski premier Pedro Sanchez se je v svojem govoru na forumu Boao izrekel proti protekcionizmu, za katerega je dejal, da nas vodi v preteklost in škoduje odnosom Evrope s Kitajsko. Španijo je predstavil kot zanesljivega partnerja Kitajske v trgovini, pri naložbah in reševanju sporov.

Le nekaj ur po Lijevem govoru je Evropska komisija sporočila, da preučuje ukrepe za nadziranje izvoznih naložb, s čimer želi preprečiti, da bi se lahko nekateri tekmeci, kot je Kitajska, dokopali do nekaterih občutljivih tehnologij.