Večina kriptorudarskih obratov v Kazahstanu deluje nezakonito. Foto: Reuters
Večina kriptorudarskih obratov v Kazahstanu deluje nezakonito. Foto: Reuters

Srednjeazijska država z 19 milijoni prebivalcev je v zadnjih mesecih postala za ZDA druga največja država za kriptorudarjenje. Glavna razloga za razcvet kriptorudarjenja sta predvsem nizka cena električne energije in množičen prihod kriptorudarjev iz Kitajske, ki je letos prepovedala rudarjenje kriptovalut in transakcije z njimi.

Kot poroča Reuters, država še išče načine, kako obdavčiti in regulirati večinoma neprijavljene obrate za kriptorudarjenje, ki so tudi večinoma v tuji lasti, zaradi razcveta te energetsko potratne industrije pa mora Kazahstan uvažati elektriko in uvajati redukcije pri domači oskrbi.

Kazahstanske oblasti se nameravajo najprej lotiti neprijavljenih kriptorudarjev, ki naj bi porabili dvakrat več energije kot prijavljeni. Namestnik ministra za energijo Murat Zurebekov je napovedal, da bi lahko bila direktiva pripravljena do konca leta, saj se z reševanjem tega vprašanja ne sme odlašati.

Čeprav namestnik ministra ni povedal, kako bodo odkrivali neprijavljene kriptorudarje, ki pogosto delujejo v podzemnih prostorih ali zapuščenih tovarnah, a po navedbah neimenovanih virov bi jih lahko odkrivali s pomočjo satelitov in toplotnega zaznavanja.

Po ocenah ministrstva za energijo neprijavljeni kriptorudarji porabijo še enkrat več elektrike kot prijavljeni, skupaj pa kriptorudarjenje porabi osem odstotkov vse proizvedene električne energije v Kazahstanu.

Kazahstanski kriptorudarski obrati so pretežno v tuji lasti. Foto: Reuters
Kazahstanski kriptorudarski obrati so pretežno v tuji lasti. Foto: Reuters

Težave zaradi nizkih cen in premoga

Zaradi obvladovanja inflacije vlada noče posegati v cene elektrike, ki jih umetno vzdržuje na nizki ravni, kar spretno izkoriščajo kriptorudarji.

Elektrika, ki poganja kriptorudarjenje, prihaja večinoma iz termoelektrarn, ki jih poganja premog iz številnih rudnikov premoga, kar je dodatna preglavica za oblasti pri prehodu k razogljičenju gospodarstva in prehodu k obnovljivim virom energije.

"Kar imamo v Kazahstanu, je velika odvisnost od premoga z zelo nizkimi cenami. To pa predstavlja velike težave pri spoštovanju zavez, ki jih je sprejel Kazahstan glede prehoda v zeleno gospodarstvo," je dejal ekonomist Eric Livny iz Evropske banke za obnovo in razvoj.

Nekateri kriptorudarji se zavzemajo, da bi namesto plačevanja davkov denar namenjali za vlaganja v zeleno energijo. "Kazahstan ima priložnost, da razvije svoje električno omrežje na račun drugih in ob tem še nekaj zasluži," je prepričan Yedige Davletgaliyev, inženir v analitičnem podjetju Blockchair.