Krško nuklearko bodo v nedeljo za krajši čas izključili iz omrežja. Foto: BoBo
Krško nuklearko bodo v nedeljo za krajši čas izključili iz omrežja. Foto: BoBo
Pri enem izmed dveh transformatorjev, ki povezujeta elektrarno s 400-kilovoltnim elektroenergetskim omrežjem, so se pojavile motnje pri meritvah visoke napetosti. Foto: BoBo

V Nuklearni elektrarni Krško (NEK) so pojasnili, da morajo izključitev izvesti, ker bodo korektivna dela opravljali na sistemu, ki je med obratovanjem pod visoko napetostjo. Začetek in trajanje teh del sta sicer odvisna od vremenskih razmer. Po neuradnih informacijah naj bi dela ob ugodnih vremenskih razmerah končali še isti dan.

Preventivna izključitev elektrarne iz omrežja ni povezana z njenim stanjem, temveč le z odstopanjem delovanja nadzornega sistema transformatorja, ki na podlagi meritev zagotavlja informacije o stanju transformatorjev. Gre za eno izmed več meritev transformatorskih parametrov.

Predvidoma v nedeljo načrtujejo postopno zniževanje moči in izklop generatorja, medtem ko bo reaktor še vedno obratoval z nizko močjo. Po končanih delih sledijo vnovični preklop napajanja elektrarne s 110- na 400-kilovoltno stikališče, sinhronizacija elektrarne z omrežjem in dvig moči.

Motnje na transformatorju
Pri spremljanju meritev so se namreč na glavnem transformatorju GT 2 oz. enem izmed dveh transformatorjev, ki povezujeta elektrarno s 400-kilovoltnim elektroenergetskim omrežjem, pojavile motnje pri meritvah visoke napetosti.

Ker pomeni dolgoročno obratovanje z občasno izgubo signala na tej merilni liniji oz. prekinitev merilne zanke prenapetostna tveganja za skoznik in posledično za transformator, pa sledijo kratkotrajna zaustavitev elektrarne in preventivna odstranitev vseh šestih priključkov za meritev visoke napetosti na skoznikih obeh transformatorjev ter namestitev namenskih čepov za ozemljitev priključkov.

Dokončna sanacija med naslednjim remontom
NEK namreč lahko obratuje tudi brez nadzornih meritev na skoznikih. Dokončno sanacijo z zamenjavo vseh priključkov bodo izvedli med prihodnjim remontom. Do takrat bodo izpopolnili tudi projektno rešitev nadzornega sistema transformatorjev, so še napovedali v NEK-u.

Izvedbo korektivnih del in vnovično vključitev NEK-a v električno omrežje bo, kot je sporočila, spremljala tudi Uprava RS za jedrsko varnost.