Inšpektorat za okolje je Lafargeu na podlagi sodbe upravnega sodišča prepovedal nadaljevanje proizvajanja cementnega klinkerja. Foto: BoBo
Inšpektorat za okolje je Lafargeu na podlagi sodbe upravnega sodišča prepovedal nadaljevanje proizvajanja cementnega klinkerja. Foto: BoBo

Naravovarstveno društvo Eko krog je od ministrstva in inšpektorata za okolje zahtevalo, da pripravi cementarno Lafarge do ustavitve proizvodnje, saj je ta ob februarskem zagonu proizvodnje za gorivo začela uporabljati petrolkoks. Gre za energent, ki nastane kot odpadek pri rafiniranju nafte, za okolje pa je tudi bolj obremenjujoč. V Eko krogu so tako opozorili, da Lafarge za rabo petrolkoksa nima pravne podlage.

Na podlagi prijav je inšpektorat za okolje družbi Lafarge prepovedal nadaljnjo proizvodnjo, saj zanjo nimajo okoljevarstvenega dovoljenja. Odločitev inšpektorata namreč sledi sodbi upravnega sodišča, ki je avgusta lani razveljavilo odločbo agencije za okolje in vse strokovne odločitve, ki jih je tedanje ministrstvo za kmetijstvo izdalo in s katerimi je ugotavljalo skladnost delovanja Lafarga z evropsko in slovensko zakonodajo.

V družbi Lafarge se z odločitvijo inšpektorata ne strinjajo in že pripravljajo pritožbo, ki jo bodo naslovili na ministrstvo za okolje in prostor. V družbi namreč poudarjajo, da je Lafarge Cement vselej izpolnjeval vse zakonske zahteve na področju emisij že v postopku pridobitve okoljevarstvenega dovoljenja. Dodajajo tudi, da so številne študije že pokazale, da tovarna nima bistvenega vpliva na kakovost zraka. Zaradi ustavitve osnovne dejavnosti v Sloveniji pa bodo morali tudi prilagoditi obseg svojega poslovanja.