Helios se pri dobičku primerjalno z drugimi podjetji iz branže precej slabo odreže. Foto: BoBo
Helios se pri dobičku primerjalno z drugimi podjetji iz branže precej slabo odreže. Foto: BoBo
Jana Poljanšek, sindikalistka iz Heliosa
Ivana Jana Poljanšek je kljub prepovedi delodajalca v oddaji Studio City razkrila vsebino pogovorov med sindikatom in vodstvom. Foto: MMC RTV SLO
Metod Dragonja
Ne gre za politično, temveč ekonomsko vprašanje v interesu države, trdi Dragonja. Foto: BoBo
Vodstvo Heliosa odločno zavrnilo očitke

Martens je na novinarski konferenci pojasnil, da so se za nakup Heliosa odločili, ker so verjeli v njegov potencial, obenem je odločno zanikal, da so dolg družbe povečali na 407 milijonov evrov. Zavrni je tudi informacije, da načrtujejo odpuščanje zaposlenih, v načrtu pa da je le 3,25-odstotno znižanje plač.

Trenutni neto dolg domžalskega podjetja je 84 milijonov evrov, konec junija pa se bo spustil pod 80 milijonov evrov, medtem ko je še lani znašal 110 milijonov evrov, je pojasnil. Za četrtino znižan dolg je po njihovih besedah rezultat boljšega upravljanja zalog in poslovnega ter finančnega prestrukturiranja.

Glede očitkov, da je Ring financiral prevzem Heliosa z zadolževanjem podjetja, pa je poudaril, da Helios ni nikoli plačal niti evra za financiranje transakcije, niti ni za to najel nobenega posojila. Financiranje 145 milijonov evrov vrednega prevzema je bilo zagotovljeno z lastniškim in dolžniškim kapitalom, ki so ga zagotovili Ring Holding in dva izmed največjih svetovnih finančnih skladov.

Le preiskava, (za zdaj) brez ovadb
Po besedah Martensa prav tako niso kršili nobenih pogojev iz kupo-prodajne pogodbe. Zato se mu zdijo očitki, ki prihajajo od nekaterih zaposlenih in tudi iz politike, nepravični. Škodo dobremu imenu podjetja pa povzroča tudi napačno poročanje, saj pristojni minister Dragonja ni napovedal ovadb, temveč le hitro preiskavo, katere prvi rezultati naj bi bili znani že prihodnji teden. Na podlagi tega pa se bo odločil, ali so podane podlage za vložitev tožb oz. ovadb proti upravi in nadzornemu svetu.

Predsednika DZ-ja Janka Vebra pa bodo glede njegovih trditev o najemu posojila in nespoštovanja pogodbe, pozvali, naj jih prekliče, sicer lahko v Heliosu uberejo pravno pot. "Naslednjega, ki bo rekel kaj napačnega o Heliosu, bomo tožili. Zagotovo," je po poročanju portala finance.si napovedal Martens ter razkril, da so v proizvodnji stroji, ki sploh še niso bili priključeni. Dodal je, da ima Helios dober razvojni oddelek, a niso dovolj uspešni pri prodaji, saj je profitna marža podjetja z 0,4 odstotka močno pod povprečjem panoge, ki znaša nekaj čez sedem odstotkov.

Ukrepi proti predstavnici delavcev
Jasno pa je že, da bodo ukrepali zoper predstavnico delavcev Ivanko Jano Poljanšek. "Ne sme govoriti v javnosti o pogajanjih, ko ta še potekajo, in ne sme govoriti neresnic," je poudaril Martens in dodal, da je nanjo jezen, ker pravi, da želi uprava odpuščati, kar pa ni res. Povprečna plača v Heliosu sicer znaša 1.900 evrov bruto in je za 30 odstotkov višja kot plača po kolektivni pogodbi kemijske industrije.

Tako Helios za plače namenja 53 milijonov evrov, kar predstavlja 17 odstotkov prihodkov od prodaje. Če bi bil delež stroškov enak, kot je povprečje branže, bi morali stroške dela zmanjšati kar za 35 odstotkov, so pojasnili. Ne načrtujejo pa nikakršnega odpuščanja.

Pri zadnjem zmanjšanju zaposlenih za 150, je bilo okoli 60 odpuščenih, od tega 30 iz menedžmenta. 20 zaposlenim niso podaljšali pogodb za določen čas, s 67 pa so sklenili sporazumno prekinitev delovnega razmerja ali pa so odšli v pokoj.

Martens si ob tem želi, da bi tudi zaposleni prispevali k rešitvi in minimalno znižanje plač bi bil znak, da sodelujejo pri prestrukturiranju. V prihodnjih dneh bodo na zborih delavcev predstavili vse informacije in nadaljevali pogajanja, pri čemer pričakujejo, da se bodo uspeli s sindikati dogovoriti za dobrobit skupine.

Vodstvo Heliosa medtem združuje in prestrukturira podjetja in distribucijske kanale v odvisnih družbah v tujini, znižalo pa je tudi plače menedžerjev na sedežu družbe za 11,8 odstotka, je pojasnil predsednik uprave Heliosa Aleš Klavžar.

Dragonja še pripravlja ovadbo
Gospodarski minister Metod Dragonja je sicer danes napovedal, da se bo v povezavi z napovedano vložitvijo kazenske ovadbe pogovarjal tudi z vodstvom Ringa. Martens ga je danes že poklical, a zaradi ministrove zasedenosti še nista uspela govoriti. Dragonja želi povečati odgovornost vseh, ki sprejemajo odločitve. Vsi, ki sprejemajo odločitve v prevzemnih postopkih in v poprevzemnih etapah morajo delovati zelo odgovorno in zakonito, je dejal.

Glede prodaje Heliosa in napovedi vložitve ovadbe zaradi tega posla pa je znova pojasnil, da ovadba še ni vložena, jo pa pripravljajo. Kot pravi, ima vsaka stran svoj pogled na zadevo, a "prevzemna podjetja morajo delovati družbeno odgovorno, ko vstopajo v Slovenijo". "Ne bomo dopustili neodgovornega ravnanja novih lastnikov," je bil jasen. Zagotovil je, da napoved ovadbe ni predvolilna poteza, ampak da gre za resno ekonomsko vprašanje, ki posega v interese države. Ovadba bo po njegovih besedah vložena v prihodnjem tednu, če bodo vsi sumi protipravnih dejanj utemeljeni.

Vodstvo Heliosa odločno zavrnilo očitke