Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

"Zavedam se vznemirjenosti zaradi izjav, vezanih na priporočilo, ki govori, da maske niso obvezne. Uporaba mask, da ali ne, vprašanj je ogromno," je na zadnji majski vladni novinarski konferenci dejal Jelko Kacin.

"Direktor NJIZ-ja Milan Krek je jasno priporočil njihovo uporabo v primerih, ko ni mogoče zagotavljati varne razdalje in higiene rok, v primeru kihanja in kašljanja. Predvsem je poudaril, da uporaba mask ščiti pred okužbo, zato je treba biti previden in odgovoren še naprej. Nihče si ne želi, da bi zaradi razširitve virusa spet morali zaprti celo državo, česar si tudi ne moremo več privoščiti," je poudaril.

Maske - kje in do kdaj?

Vlada je popoldne sprejela sklep, da bo tudi po 31. maju, ko bo v Sloveniji uradno konec epidemije covida-19, obvezno nošenje zaščitnih mask v zaprtih javnih prostorih, kjer je medsebojna razdalja manjša od 1,5 metra, in v javnih prevoznih sredstvih.

Maske ostajajo obvezne tudi pri osebah z respiratornimi obolenji, pri zaposlenih v zdravstvenih ustanovah glede na stopnjo izpostavljenosti, pri zaposlenih v vseh domovih za ostarele in vzgojno varstvenih zavodih za osebe s posebnimi potrebami ter pri obiskovalcih zdravstvenih ustanov, domov za ostarele in vzgojno-varstvenih zavodih za osebe s posebnimi potrebami.

"Pripraviti se moramo na to, da bodo maske del naše vedenjske kulture, sestavni del civilizacije," je povedal Kacin.

Obvezna karantena pri prihodih iz tretjih držav

Zaradi stališča NIJZ-ja glede neustreznosti ureditve ob vračanju iz države, ki ni opredeljena kot varna država, osebam pa ni odrejena karantena, saj se možnost širjenja novega koronavirusa in bolezni covid-19 bistveno poveča, je ministrstvo za notranje zadeve zaostrilo izvajanje odloka o ukrepih pri prehodu meje.

Tako je zdaj obvezna odreditev karantene vsem osebam, ki prihajajo v Slovenijo iz tretje države in ne spadajo med izjeme v 12. členu odloka, ne glede na državljanstvo in bivališče.

"Pričakujemo precej gneče in nejevolje pri tistih, ki so verjeli, da čeprav imajo začasno ali stalno prebivališče v Sloveniji, lahko pridejo nazaj v Slovenijo brez karantene. Odslej velja, da bodo morali v karanteno. Izmed 24 potnikov na prvem letalu iz Beograda je moralo 12 ljudi v karanteno, nekateri pa so se raje vrnili na izhodišče," je še pojasnil Kacin.