Skupina Mercator je lani prvič po petih letih poslovala z dobičkom. Foto: BoBo
Skupina Mercator je lani prvič po petih letih poslovala z dobičkom. Foto: BoBo

Tako je skupina lani prvič po petih letih leto končala z dobičkom, saj so še leta 2014 imeli 44,5 milijona evrov čiste izgube. V skupini so ob teh podatkih zapisali, da so pozitivni rezultati nastali v okviru strategije iz leta 2012, ki je temeljila na stebrih optimizacije, rasti, osredotočenosti in dobičkonosnosti.

Lani se je tako dobiček iz poslovanja povečal za več kot 15-krat, čeprav so bili čisti prihodki od prodaje nižji za 1,6 odstotka. K skupnemu padcu prihodkov od prodaje sta največ prispevala padec prodaje izdelkov za dom in tekstilnih izdelkov. Prihodki od prodaje izdelkov za vsakdanjo rabo so se namreč povečali za 8,7 odstotka, prihodki od prodaje športnih izdelkov pa za 1,3 odstotka.

Slovo od nedonosnih dejavnosti
V skupini ob tem poudarjajo, da lanski prihodki niso primerljivi z letom 2014, saj je v Srbiji prišlo do prenosa drobnoprodajnih enot družbe Idea na družbo Mercator - S. Na Hrvaškem ter v Bosni in Hercegovini pa so Mercatorjeve drobnoprodajne enote prenesli na Konzum.

Del strateške usmeritve skupine Mercator je tudi odprodaja nedonosnih dejavnosti. Tako so lani prodali Pekarno Grosuplje družbi Don don, blagovni znamki Santana in Loka pa družbi Ivero Trade. Turistično dejavnost M Holidays so prodali Kompasu.

Skupina bo okrepila veleprodajo, za katero je nadzorni svet že sprejel odločitev, da se dejavnost veleprodaje v prihodnje vodi kot samostojno področje, ki bo neposredno podrejeno predsedniku uprave. Skupina je že prevzela veleprodajne dejavnosti družbe Era Good.

V 2016 načrtujejo 55,3-milijonski dobiček
Skupina je lani tudi povečala vlaganja v obnovo in posodabljanje svoje drobnoprodajne mreže. Tako je bilo za naložbe lani namenjenih 77,4 milijona evrov, od tega je bilo 54 odstotkov namenjenih naložbam v Sloveniji, kar je za 2,4-krat več kot v letu 2014. Lani je bilo odprtih 65 novih prodajaln in dva nova distribucijska centra.

V skupini Mercator letos načrtujejo 55,3 milijona evrov čistega dobička, za naložbe pa bodo namenili 34 milijonov evrov. Med drugim načrtujejo tudi gradnjo novega sodobnega skladišča v Ljubljani, potem ko je lani požar zajel hladilnico v Zalogu.