Zaradi velikega navala uporabnikov se je Gurs odločil zapreti aplikacijo do ponedeljka. Foto: BoBo
Zaradi velikega navala uporabnikov se je Gurs odločil zapreti aplikacijo do ponedeljka. Foto: BoBo
Za sestanek se boste lahko naročili prek novoodprte telefonske linije. Foto: BoBo

Da bi zmanjšala čakalne vrste, je Geodetska uprava RS (Gurs) v ponedeljek vpeljala naročanje po spletu ali po telefonu. Za sestanek se je do konca tedna naročilo že več kot 1.800 ljudi. A od petka popoldne spletni program, v katerem so lahko ljudje od doma popravili podatke o svoji nepremičnini in se naročili za sestanek, ne deluje. Spet bo začel delovati šele v ponedeljek, takrat pa bo začela delovati tudi nova brezplačna telefonska številka za naročanje.

Da pa ne bi bilo napak v registru nepremičnin, je Gurs zaprl spletni program za spreminjanje podatkov o nepremičninah, saj ta konec tedna v register vpisujejo tudi podatke, ki so jih prejeli od drugih državnih ustanov.

"Na primer podatke od zemljiške knjige, od ministrstva za kulturo in tako naprej. In seveda bomo v tem času izvajali nadaljnje obdelave vseh podatkov v registru nepremičnin, ki jih je za več kot 80 milijonov za namene izvedbe informativnega izračuna za davek na nepremičnine," je povedala Ema Pogorelčnik z Gursa.

Da bodo spremembe vidne, bo treba počakati
Od ponedeljka bodo lastniki znova lahko sami po spletu spreminjali podatke, a spremembe bodo zaradi velike količine podatkov, ki jih zdaj Gurs ureja, vidne šele čez nekaj dni. V teh dneh pa lastniki najpogosteje prihajajo spreminjat podatke o lastništvu in površini nepremičnine, ki jih ni mogoče urediti po spletu.

Na začetku aprila bodo Gursovi inšpektorji znova začeli tudi terenske oglede, na katerih bodo preverjali, ali se podatki v evidencah ujemajo s stanjem na terenu. A inšpektorji nimajo prav veliko možnosti, da preverijo resničnost podatkov.

"Čisto vseh napak ne more ugotoviti, kot sem prej povedala, niti vstopa v samo stanovanje nima. Če se raba npr. spreminja iz stanovanjske v nestanovanjsko, preverimo, ali so v tem stanovanju prijavljene osebe," je še pojasnila Pogorelčnikova.

Vendar pa na geodetski upravi opozarjajo, da so za pravilne podatke o nepremičnini odgovorni lastniki sami. Kazen za nepopolne in nepravilne podatke pa znaša od 200 do 1.200 evrov.

Na Gurs bo potrebno čakati še do srede
Na Gurs bo potrebno čakati še do srede