Foto:
Foto:
V Nigeriji poteka štiridnevna splošna stavka zaradi visokih cen goriva.

Nov rekord je v Londonu dosegla tudi severnomorska nafta brent, ki je presegla ceno 51 dolarjev. Nafta se je tako podražila še šesti dan zapored, v primerjavi z začetkom leta pa je dražja za kar 66 odstotkov.

Povpraševanje po nafti je doseglo najvišjo rast v zadnjih 24 letih, naftni trg pa nanjo očitno ni bil pripravljen. Svetovna poraba nafte se je dvignila za 2,71 milijona sodčkov, na 82,84 sodčka dnevno.


Vabimo k ogledu oddaje Izzivi o cenah nafte na svetovnem trgu.


Pomanjkanje kurilnega olja

Poleg rekordnih cen se posledice čutijo tudi v pomanjkanju nafte pred začetkom kurilne sezone. V Evropi so zaloge manjše za 3,4 odstotka, v ZDA za 6, na Japonskem pa kar za petino.

Na visoke cene nafte vpliva tudi motena proizvodnja nafte v Mehiškem zalivu, kjer načrpajo četrtino ameriška nafte, strah pred novimi napadi na naftovode v Iraku ter afera z ruskim naftnim gigantom Jukosom.

Stavki naftnih delavcev v Nigeriji in na Norveškem sta še poslabšali položaj na svetovnem naftnem trgu. Nigerija je sporočila, da izvoz kljub stavki poteka nemoteno, Norveška, sicer tretja največja izvoznica nafte na svetu, pa je morala zmanjšati izvoz za 55.000 sodčkov.