Vrednost kazalnika zaupanja v trgovini na drobno se je medtem na mesečni ravni zvišala za osem odstotnih točk, na letni pa za pet odstotnih točk. Od dolgoletnega povprečja je bila prav tako višja za devet odstotnih točk. Foto: BoBo
Vrednost kazalnika zaupanja v trgovini na drobno se je medtem na mesečni ravni zvišala za osem odstotnih točk, na letni pa za pet odstotnih točk. Od dolgoletnega povprečja je bila prav tako višja za devet odstotnih točk. Foto: BoBo

Kazalnik gospodarske klime je novembra dosegel osem odstotnih točk. Od dolgoletnega povprečja je bil višji za 11,2 odstotne točke. Tako ugodne gospodarske klime ni bilo od maja 2008, ko je bila vrednost tega kazalnika 8,6 odstotne točke, je navedel statistični urad.

Na dvig kazalnika so vplivali kazalniki zaupanja v trgovini na drobno, za 0,4 odstotne točke, v predelovalnih dejavnostih, za 0,3 odstotne točke, in storitvenih dejavnostih, za 0,2 odstotne točke. Kazalnika zaupanja potrošnikov in v gradbeništvu nista vplivala na spremembo.

Kazalnik gospodarske klime je bil novembra za 2,8 odstotne točke višji kot novembra lani. Na izboljšanje so vplivali kazalniki zaupanja v storitvenih dejavnostih (za 1,2 odstotne točke), potrošnikov (za 0,7 odstotne točke), v gradbeništvu (za 0,6 odstotne točke), v trgovini na drobno (za 0,2 odstotne točke) in v predelovalnih dejavnostih (za 0,1 odstotne točke).

Vrednost kazalnika zaupanja v trgovini na drobno se je medtem na mesečni ravni zvišala za osem odstotnih točk, na letni pa za pet odstotnih točk. Od dolgoletnega povprečja je bila prav tako višja za devet odstotnih točk.

Vrednost kazalnika zaupanja v gradbeništvu je bila novembra v prvi primerjavi višja za eno odstotno točko, v drugi pa za 13 odstotnih točk. Za 17 odstotnih točk pa je bila višja od dolgoletnega povprečja.

Statistiki so tudi izračunali, da so bila investicijska vlaganja v podjetjih lani v primerjavi s predlani višja za 16 odstotkov. Največ podjetij je vlagalo sredstva v razširitev zmogljivosti, sledila so podjetja, ki so vlagala v zamenjavo stare opreme, avtomatizacijo in mehanizacijo.

Kam bodo vlagala podjetja?
Po napovedih naj bi prihodnje leto največ podjetij vlagalo v razširitev zmogljivosti, nato v sredstva v zamenjavo stare opreme, avtomatizacijo in mehanizacijo. Na vlaganja naj bi tako kot letos spodbudno vplivali povpraševanje, tehnični dejavniki in razpoložljivost finančnih virov ter pričakovani dobiček, omejevalna dejavnika pa naj bi bila davčna politika in možnost prenosa proizvodnje v tujino.