Največji zasebni lastnik Petrola Dari Južna je zavrnil vse špekulacije glede morebitne prodaje svojega 10-odstotnega deleža družbe Petrol. Foto: BoBo
Največji zasebni lastnik Petrola Dari Južna je zavrnil vse špekulacije glede morebitne prodaje svojega 10-odstotnega deleža družbe Petrol. Foto: BoBo

Iz skupine Perspektiva Darija Južne, ki obvladuje 10 odstotkov delnic Petrola, so sporočili, da informacije o prodaji njenega deleža v Petrolu ne držijo. Podjetja skupine Perspektiva ne prodajajo svojega deleža v Petrolu, prav tako ne potekajo nobene aktivnosti v zvezi z morebitno prodajo, tudi v naslednjih letih pa podjetja iz skupine ne nameravajo prodati svojega deleža, so bili jasni.

Sorodna novica Nadzorni svet Petrola ne razkriva podrobnosti razhoda z upravo Petrola

Skupina Perspektiva je, kot omenjeno, največja domača zasebna lastnica Petrola. Največja posamična lastnica družbe je sicer po podatkih s konca letošnjega junija Češkoslovenska obchodni bank z 12,78-odstotnim deležem, sledijo SDH z 12,68-odstotnim deležem, Republika Slovenija z 10,10-odstotnim in Kapitalska družba z 8,27-odstotnim deležem. Država ima v Petrolu neposredno in posredno skupaj približno tretjinski lastniški delež.

Nedavni sporazumni odhod uprave Petrola s Tomažem Berločnikom na čelu precej razburja javnost in politiko. Uradni razlog za odhod, kot ga je javnosti predstavila prva nadzornica družbe Nada Drobne Popović, so razhajanja glede izpolnjevanja strategije družbe.

A v odsotnosti več informacij in zaradi pomena Petrola kot javne delniške družbe ter dejstva, da skupina zadnja leta dosega zelo dobre poslovne rezultate ter širi obseg poslovanja na nova področja, se v javnosti pojavljajo številna ugibanja o razlogih in ozadjih za odhod vodstva.

Uradni razlog za odhod uprave, kot ga je javnosti predstavila prva nadzornica družbe Nada Drobne Popović, so razhajanja glede izpolnjevanja strategije družbe. Foto: BoBo
Uradni razlog za odhod uprave, kot ga je javnosti predstavila prva nadzornica družbe Nada Drobne Popović, so razhajanja glede izpolnjevanja strategije družbe. Foto: BoBo

So v ozadju res ruski interesi?

Med drugim se je omenjalo, da naj bi bili v ozadju ruski interesi po vstopu v Petrol, kar pa je Drobne Popovićeva, tudi nekdanja članica uprave SDH, danes pa finančna direktorica jeseniškega Acronija iz skupine Sij v pretežni ruski lasti, zanikala.

V javnosti so zakrožila tudi ugibanja, da naj bi šlo za poskus LMŠ-ja, da okrepil svoj položaj v Petrolu, kar je sicer premier Marjan Šarec v zadnjih dneh večkrat zanikal. Je pa ob tem dejal, da so nekatere druge stranke iz koalicije že precej dlje na politični sceni. Iz stranke SD so zato že v soboto sporočili, da niso vpleteni v menjavo Petrolove uprave.

Posli v državah nekdanje Jugoslavije

Po nekaterih informacijah bi lahko bili razlog tudi nekateri posli v državah nekdanje Jugoslavije. Omenja se nakup dela energetske dejavnosti, ki se ukvarja s poslovanjem s plinom in električno energijo, od hrvaške družbe Crodux. Ta je v lasti upokojenega hrvaškega generala Ivana Čermaka. Neuradno naj bi bil posel ter tudi nekateri drugi načrtovani prevzemi v regiji, kot so bili zastavljeni, po oceni nadzornikov finančno prevelik zalogaj.

Vlada je sicer v petek SDH pozvala, naj ji do 4. novembra posreduje informacijo v zvezi z zamenjavo uprave Petrola. SDH je zato za dodatne informacije zaprosil nadzornike Petrola, a ti v sredni objavi podrobnosti dogovora z nekdanjo upravo niso razkrili. Po poročanju medijev so vse glasnejša ugibanja, da bo vlada SDH naročila, naj zahteva izredno skupščino delničarjev, na kateri bi lahko predlagali celo menjavo nadzornikov.