Nemško gospodarstvo je močno odvisno od izvoza, pri katerem pa se spopada s pomanjkanjem naročil. Foto: Reuters
Nemško gospodarstvo je močno odvisno od izvoza, pri katerem pa se spopada s pomanjkanjem naročil. Foto: Reuters

Lani se je nemško gospodarstvo odrezalo najslabše med velikimi članicami evrskega območja, predvsem po zaslugi visokih stroškov za energijo, pešanja svetovnih naročil in rekordno visokih obrestnih mer.

Tudi v prihodnje Nemčiji ne kaže najbolje, saj je Mednarodni denarni sklad za največje evropsko gospodarstvo znižal napoved gospodarske rasti na 0,2 odstotka in za prihodnje leto na 1,3 odstotka.

Napovedi IMF-a so pod ocenami za evrsko območje, za katero se za letos napoveduje 0,8 odstotka gospodarske rasti in 1,5 odstotka za leto 2025, kar kaže, da bo Nemčija še naprej zaostajala za drugimi članicami območja skupne evropske valute, potem ko je bila edino večje evropsko gospodarstvo, ki je lani utrpelo krčenje.

Po mnenju finančnega ministra in vodje Svobodnih demokratov (FDP) ima gospodarska šibkost posledice za varnost in geopolitični položaj Nemčije. "Potrebujemo gospodarski preobrat, ker je na koncu gospodarska moč tudi dejavnik geopolitike," je na konferenci svoje stranke v Berlinu dejal Lindner, ki je imel v mislih tudi rusko vojno v Ukrajini.

"Putinov cilj je imeti moč nad nami in tega ne smemo nikoli dovoliti," je dejal. "Da pa bi imeli potrebna sredstva proti temu, je potrebna gospodarska rast," je še dodal.