Janez Žlak. Foto: BoBo
Janez Žlak. Foto: BoBo

Janez Žlak bo na položaju nasledil Gabrijela Škofa, ki je julija odstopil. V vmesnem času je sicer Slovenski državni holding (SDH) vodil Igor Kržan, član nadzornega sveta.

Po Škofovem odstopu s čela SDH-ja je nominacijska komisija nadzornega sveta novega predsednika uprave iskala prek mednarodne kadrovske agencije Trenkwalder. Tak način imenovanja članov uprave namreč poleg mednarodnega javnega razpisa predvideva zakon o SDH-ju.

Kandidati ožjega izbora so opravili strukturirane razgovore, podane so bile ocene kandidatov tako kadrovske agencije kot tudi nominacijske komisije. Po opravljenih razgovorih in oceni kandidatov je nominacijska komisija, upoštevajoč izkušnje kandidatov, druge zakonsko določene pogoje za predsednika uprave SDH-ja in merila za ugotavljanje in vrednotenje primernosti, nadzornemu svetu predlagala Žlaka, so sporočili iz družbe.

Imena drugih kandidatov v skladu z zakonom o varovanju osebnih podatkov SDH ne razkriva.

Predsednica nadzornega sveta SDH-ja Karmen Dietner je izrazila zadovoljstvo, da je nadzorni svet odločitev o novem predsedniku uprave sprejel soglasno. "Janez Žlak nas je prepričal s svojimi izkušnjami, znanjem in izobrazbeno širino kot tudi z njegovimi ambicijami pri upravljanju kapitalskih naložb države, kjer bosta poleg uresničevanja začrtane vizije, temeljnih načel SDH-ja, strategije upravljanja kapitalskih naložb države in letnega načrta upravljanja pomembni tudi povezovanje in vključevanje vseh deležnikov. Še posebej bodo njegove osebnostne lastnosti in kompetence prišle do izraza pri pripravi institucije na preoblikovanje v demografski sklad," je poudarila.

Kdo je Janez Žlak?

Žlak je doktor znanosti s področja kemije in kemijske tehnike, magister ekonomskih znanosti in specialist strojništva, energetik. Poslovno pot je začel v Termoelektrarni Trbovlje kot vodja izmene in obratovodja ter napredoval v direktorja projektov in pozneje v pomočnika direktorja družbe. Leta 2016 je prevzel vodenje družbe RTH – Rudnik Trbovlje-Hrastnik in tri leta pozneje postal njen likvidacijski upravitelj.

Žlak je trenutno zaposlen na Petrolu kot izvršni direktor za področji energetike in okolja. Ima izkušnje s področij vodenja družb, organizacije poslovanja in vodenja ljudi, upravljanja človeških virov ter vodenja projektov s področja energetike. Opravljenih ima več strokovnih izpitov in usposabljanj za člana nadzornega sveta in notranjega presojevalca. Je tudi predsednik nadzornega sveta Elesa, so še navedli v SDH-ju.

Žlak po pisanju medijev sodi v krog stranke SDS. Prihaja iz Zasavja, od koder je tudi generalni sekretar SDS-a Borut Dolanc. Leta 2015 je, kot so spomnili v Delu, ob podpori lokalnega SDS-a neuspešno kandidiral za direktorja Zdravstvenega doma Trbovlje. Pričakovati je, da bo se bo Žlak s prevzemom položaja v SDH-ja umaknil kot likvidacijski upravitelj RTH-ja, saj gre za družbo v državni lasti, ki jo upravlja SDH.

Še nihče ni mandata izpeljal do konca

Ko bo Žlak čez teden dni prevzel vodenje SDH-ja, se bo Kržan, ki je doslej že dvakrat začasno vodil družbo, vrnil med nadzornike. SDH pa bo dobil že petega predsednika uprave od začetka delovanja. Doslej so ga poleg Kržana vodili Matej Pirc, Marko Jazbec, Lidija Glavina in Škof. Omenjeni štirje so imeli poln mandat na čelu družbe, a ga do konca ni izpeljal nihče.
V upravi SDH-ja sta še Boštjan Koler in Boris Medica.

SDH je lani ustvaril 2,2 milijona evrov dobička pred obdavčitvijo in 16,6 milijona evrov čiste izgube. Ocene poslovanja kažejo, da bo čista dobičkonosnost lastniškega kapitala portfelja družb v lasti države in SDH-ja za lani znašala 6,8 odstotka in da bo presegla ciljno in predlansko vrednost v vrednosti 6,2 odstotka.

Po lanski rekordni čisti donosnosti portfelja države in SDH-ja nadzorniki napovedujejo, da bo ta letos pomembno nižja. Ob polletju je po prvih ocenah pri nekaj več kot štirih odstotkih, potem ko je bila lani 6,9-odstotna. Skupna knjigovodska vrednost kapitalskih deležev v upravljanju je v polletju znašala 9,8 milijarde evrov.