Vlada ne razmišlja o umiku poroštva kljub neskladju z zakonom. Foto: BoBo
Vlada ne razmišlja o umiku poroštva kljub neskladju z zakonom. Foto: BoBo

Gre za 440 milijonov evrov vredno posojilo pri Evropski investicijski banki (EIB) za projekt, ki se je s predvidenih 1,3 milijarde evrov podražil na 1,44 milijarde evrov.

S projektom se na ministrstvu za infrastrukturo intenzivno ukvarjajo. Glede projekta so že pridobili kar nekaj natančnih podatkov, je Omerzel pojasnil na današnji novinarski konferenci v Ljubljani, na kateri je predstavil projekte in načrte na svojem področju.

"O tem, da bi se poroštvo umikalo, ni nobenega razmišljanja. Predvsem razmišljamo o tem, kateri so ustrezni in primerni scenariji glede vodenja tega projekta naprej," je dejal.

Julija lani je DZ sprejel zakon o poroštvu države za 440-milijonsko posojilo EIB-ja. Eden izmed pogojev za sklenitev poroštva je bil, da cena projekta ne sme preseči vrednosti iz petega noveliranega investicijskega programa (NIP 5), ki znaša nekaj manj kot 1,303 milijarde evrov. Podražitev projekta torej pomeni kršitev dogovora z državo glede poroštva.

Več podatkov šele po izredni seji
Prihodnji teden bo na zahtevo SDS-a potekala izredna seja DZ-ja o projektu Teš 6, je spomnil Omerzel, za sejo pa bodo pripravili poročilo in natančne podatke o stanju na projektu, zato bo lahko minister več podatkov o tem javnosti posredoval po seji.

Ker je bil NIP 5 pripravljen na predpostavki, da znaša cena megavatne ure električne energije 75 evrov, bodo predlagali, da se pripravi NIP 6, s katerim bi dobili realne podatke o donosnosti projekta glede na nove razmere na trgu električne energije, je pojasnil Omerzel.

Omerzel: Jedrska energija varna
Minister se je dotaknil tudi jedrske energije. "Osebno zaupam v to tehnologijo," je dejal in ocenil, da se mora Slovenija še naprej razvijati v to smer. "Podpiram jedrsko opcijo. To je najcenejša in najbolj čista energija. Odpadki niso problem," je dejal minister o gradnji drugega bloka Nuklearne elektrarne Krško.