Predsednik uprave DZS-ja in od nedavnega tudi direktor Term Čatež Bojan Petan naj bi Terme obvladoval preko povezanih družb, pri tem pa koncentracije lastništva ni priglasil. Foto: RTV SLO
Predsednik uprave DZS-ja in od nedavnega tudi direktor Term Čatež Bojan Petan naj bi Terme obvladoval preko povezanih družb, pri tem pa koncentracije lastništva ni priglasil. Foto: RTV SLO
Igor Bavčar

DZS ima po umiku lastnih delnic 24-odstotni delež v termah, predsednik uprave Bojan Petan pa naj bi jih obvladoval preko družb, ki sodijo v lastniški krog. Skupaj naj bi tako obvladoval več kot polovico deleža term.

Vizjak: Usklajeno delovanje družb okoli Term Čatež
Minister Andrej Vizjak je prepričan, da gre, čeprav Petan tega ne priznava, za "usklajeno delovanje", saj ima Petan nadzor v nadzornem svetu in ustrezno podporo, ki se kaže tudi v tem, da so ga imenovali za direktorja. Vizjak pričakuje, da bo Petan objavil prevzemno ponudbo in malim delničarjem omogočil izstop po ceni, po kateri je tudi sam odkupoval deleže. Posebej znan naj bi bil 10-odstotni delež, ki ga je Petan prevzel od skupine blizu Boška Šrota, je dejal Vizjak.

Vizjak ni zadovoljen z delom Agencije za trg vrednostnih papirjev in pravi, da jo je že večkrat pozval k ukrepanju. Sicer pa naj bi Petanu, ker ni objavil prevzemne ponudbe, podobno kot Šrotu, grozil odvzem glasovalnih pravic.

Bavčar preko Nizozemske v lastništvo Istrabenza?
Tudi v Istrabenzu naj bi se dogajalo podobno, saj naj bi ga preko "družbe nabiralnik" obvladoval Igor Bavčar, pišejo Finance. Na to pa opozarja tudi ljubljanski župan in nekdanji prvi mož Mercatorja Zoran Jankovič.

Del lastniške verige Istrabenza je družba Maksima Holding, ki ima v lasti 24,95-odstotni delež Istrabenza, ki ga vodi Igor Bavčar. Konec leta 2006 je 78-odstotni lastnik Maksime Holdinga postala družba FB Investicije, to pa je prav takrat prevzela skupina Poteza preko svoje družbe Poteza Netherlands.

Poteza Netherlands naj bi FB investicije oktobra lani prodala in to objavila na spletnem portalu borze za obveščanje Seonet. Pri tem ni razkrila, kdo je kupec družbe. Vendar pa je v registru družb na AJPES-u kot 100-odstotni lastnik FB Investicij še vedno vpisana družba Poteza Netherlands, razkrivajo Finance.